След-и

Няма новини - имаше празник

За концерта на Красимир Първанов

Няма новини - имаше празник
На сцената: Красимир Първанов. Снимка Славимир Генчев


Да кажеш, че Красимир Първанов е изнесъл страхотен концерт, не е новина.

Да кажеш, че е написал нови хубави песни, не е новина.

Да кажеш, че е "събрал" на концерта си повече или по-малко фенове или че е свирил и пял като за последно - също не е новина.

Не е новина и това, че концертът му бе от поредицата "Поети с китара" в столичното читалище "Николай Хайтов", тъй като инициативата продължава вече седма година и в салона на читалището са имали до момента свои самостоятелни концерти всички по-известни български бардове и автори-изпълнители, какъвто най приляга да наречем самия Красимир.

Тази вечер той изпя вдъхновено и много прецизно на новата си китара (и това обаче не е новина!) "Гибсън" (наричана галено мистър Гибс) двайсетина песни (от които две по собствени текстове), а останалите бяха по стихове на различни поети.

По желание на публиката Краси изпя и една-две "чужди" творби - на Маргарита Друмева от Силистра и на Иван Шанса от Айтос.

След като бе изкаран на бис (и тук няма новина), Краси изпълни една от най-хубавите песни на Маргарита - "Първан Калина думаши", като през цялото време публиката пееше с него, тъй като песента е вече достатъчно известна и обичана.

Така или иначе, през месеца, който започва с празник на поезията и музиката, в читалище "Николай Хайтов" празникът на изпятата поезия получи своето най-естествено продължение.

Запис от концерта на Красимир Първанов ще бъде качен в сайта "Поети с китара" в скоро време.

За финал аз ще кажа само това: новини нямаше - имаше празник!
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
13.10.2009 г. 08:49
Етикети:
Посетено:
974
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/8617-nyama-novini-imashe-praznik