След-и

За романа "ГЗС" на Васил Митевски

Лю­бов­та, приятелство­то и чо­веч­нос­тта в ед­но пос­то­ян­но лу­та­не меж­ду ин­тер­нет пространство­то и ре­ал­ния свят

За романа "ГЗС" на Васил Митевски


Васил Митевски представи в Клуба на дейците на културата в Ловеч своя първи роман, озаглавен „ГЗС“. Авторът е родом от Троян и е бивш възпитаник на Езиковата гимназия в Ловеч, която завършва преди 20 години. В своята първа творба той се вълнува от проблемите на съвременното общество с присъщите му нови технологии, стрес, динамика, с едно по-различно светоусещане и разбиране на редица общочовешки схващания и привички.

Романът се опитва да разнищи и да даде предложения за решение на част от проблемите на съвременния човек в един свят, смесващ илюзорното и реалното, в едно време, подвластно на Негово величество Интернет. Той се опитва да направи своеобразна дисекция на нашето съвремие, навлизайки в дебрите на любовта и сексуалността, на общуването между хората, което все повече се дигитализира и все повече оставя естествения начин на жива комуникация на заден план. „Хората днес си общуват повече виртуално, отколкото реално“, лаконичен е той.

Книгата, както подобава на творба с подобна насоченост, е изпълнена с множество интернет и технологични термини и съвременен език, което я прави много по-разбираема и близка за младите читатели, но авторът държи да отбележи, че тя съвсем не е насочена единствено към тях. Въпреки провокативното си заглавие (зад абревиатурата „ГЗС“ стои названието на един от популярните интернет форуми „Говорим за секс“) основната цел на романа е всеки читател да открие отговорите за себе си, отговори на въпросите, които постоянно му задава животът. Отговорите за любовта, приятелството и човечността в едно постоянно лутане между два различни, макар и на пръв поглед еднакви, свята – интернет пространството и реалния свят.

Любопитно е да се знае, че един от основните подтици на Васил Митевски да се захване с тази книга е фактът, че съществува твърде малко белетристика, написана конкретно за любимия му Ловеч. И неслучайно основното действие в романа се развива в града на люляците, макар да прескача и до други точки на земното кълбо, а много от героите имат за прототип реални личности, близки до автора. Той споделя, че дори „никнеймовете“, които се споменават при описанията на интернет форумите, са напълно реални. Освен всичко друго младият писател иска да запознае своите читатели със забележителностите на Ловеч – с паметника на Левски, с крепостта „Хисаря”, с Покрития мост… Дори Мостът за никъде е попаднал сред описанията му, с неговото значение и историите около него. Авторът не пропусна да направи паралел с филма „Вчера“ на ловешкия режисьор
Владо Даверов, но отбеляза, че при него акцентът пада главно върху живота в Езиковата гимназия, при това в един много тесен кръг, като са засегнати най-вече тоталитаризма с неговите порядки и недостатъци. В романа на Митевски се набляга повече на самия град, в комбинация с образа на днешните възпитаници на Езиковата и техния дух, с приятелството и близките отношения между тях, които са се запазили все така здрави и незаличими въпреки времето. Представена е магията на петте години в най-елитното училище в Ловеч, а Празникът е определен от него като втора Коледа за настоящи и бивши ученици. Денят, в който всички се събират от различни краища на света, забравили своите ангажименти и тревоги, спомняйки си за миг годините на приятелство и веселие.

Като обобщение можем да кажем, че „ГЗС” обрисува съвремието ни - със секса, интернет, войните, терористичните атаки, самотата на хората, отчуждението им, вълненията и тревогите им. Всичко това през погледа на човек със съвременно мислене, за когото модерните технологии са ежедневие, а всяка точка на планетата, в т.ч. и любимият Ловеч, е част от глобалното село.
Автор:
Цветозар Цаков
Публикация:
09.10.2009 г. 17:35
Посетено:
1498
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/8596-za-romana-gzs-na-vasil-mitevski