След-и

Трубадурската душа все така мечтае, ридае и твори…

За музиката и любовта като свобода

Трубадурската душа все така мечтае, ридае и твори…


◊ СЪБИТИЕТО

По случай Дните на Кърджали в една от картинните галерии на града (“Кръг”) неделно матине изнесоха бардът Румен Спасов и цигуларката Даниела Пенева.

Акустичната китара на поета-композитор и виртуозната цигулка на младата преподавателка по музика проведоха един паметен диалог, преминаващ в полилог, търсещ измеренията и търсенията на човешката душа. И преминаващ от трепетите на тялото до духовната космичност. Творческият им натюрел се характеризира с много чаровност, лиричност, естетизъм и аристократизъм. Точно това пространство на духа Румен Спасов определя като истинско докосващо и изследващо човешките дълбини. В него, казва той, думите се снишават, замълчават, заслушват се, стават по-искрени, точни и внимателни. В това вижда мисията на изкуството въобще, тъй като все още ближем раните си от неговите доскорошни убедително-категорични и идеологично-злоупотребяващи жестове и знаци.

Двамата свирят автентичен фолклор от 16. до 20. век, но с отчетливи веяния на ню уейв, както по времето на “Нова генерация”, на онази малко тъжна и бурна душа, която вечно търси себе си в изпятата поезия и се опитва да се намери и смири. Със своите изпълнения те доказват, че и “старата” музика може да има новаторско звучене, ако изразява извечния човешки стремеж към свобода чрез музиката и любовта. А със своя пиетет към различност и оригиналност и двамата изпълнители го имат в достатъчна степен.

Спасов и Пенева се надяват чрез честите си концертни изяви да върнат старото значение на хубавата дума от културната лексика фолк, която и сега в много други страни има съвсем различно от нашето значение. И с нея се изразява онази автентична част от народния бит и култура, която народът сам създава в своето ежедневие. Но при нас това течение е мутирало до чалга под унищожителното влияние на пайнерите и на мутрите и мутресите.

Музикален тандем са от тази година, но вече с доста признания: Хитът им “Смъртта и морето” (музика Румен Спасов, стихове Балчо Балчев) спечели голямата награда в най-престижния конкурс за най-добра авторска песен в десетото юбилейно издание на „Морски струни“, Несебър. Много овации събраха и с последващите си изпълнения в Международния младежки фестивал “Жреци на музите” в община Царево. А на Първите празници на изпятата поезия “Солени ветрове 2009” в Бургас те спечелиха специалната награда за оригинално музикантско решение и най-ярко музикално присъствие.

Преди да дойдат в Кърджали, бяха грабнали с песента си “Съкровища” (музика и текст Румен Спасов) и първата награда в конкурса на кмета на Разград Денчо Бояджиев за песен на града, по време на второто издание на Националния фестивал за поети с китари "Есенни бардове”.


◊ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Румен Спасов е роден в Панагюрище, завършва българска филология и културология в Софийския университет. Преподава театрална критика в Свободния факултет и е докторант във Философския факултет на Университета. Един от създателите е и на литературен кръг "Стрелец – 2”, както и на Университетския състав за старинна музика “Св. Климент Охридски”. Редактира htt://auditorium.art.bg и е оперативен секретар на в. ”АзБуки”. Автор е на книгите “Амбицията, наречена български рок” (1992), “Култура и война” (2001), на преводи от английски и руски. През 2007 г. редактира за ученици Омировата “Одисея” по превода на Николай Вранчев” от 1940 г.
 
Даниела Пенева е родена във Варна, завършва класическо пеене в Националното музикално училище „Любомир Пипков”. Бакалавър е по цигулка от Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. Специализира в Италия и Германия, лауреат е на музикални конкурси у нас и в чужбина. Концертира с новия симфоничен оркестър в София. Стипендиант е на Фондация „Райна Кабаиванска”, с майсторски клас при знаменитата певица. Автор е на стихосбирката „Зелени листа” (2005), на романа „Николо Ворини” (2006), на студии и статии, на преводи от италиански. Последователно е магистър и докторант в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където преподава в специалността музикална педагогика. Смята, че музиката и живата реч са най-хубавото нещо и когато са искрени и истински, не се опровергават, а се надграждат взаимно. Убедена е, че с тяхната специфична музика показват красотата на света в забързания ни и комерсиален век по един спокоен, сдържан и елегантен начин. Това е музиката – контрапункт, който ни е особено нужен днес, казва тя.


Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
06.10.2009 г. 12:47
Етикети:
Посетено:
1198
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/8560-trubadurskata-dusha-vse-taka-mechtae-ridae-i-tvori