След-и

Юбилейно издание на Празника на изкуствата в Чирпан

10 години ХГ "Никола Манев", Чирпан

◊ СЪБИТИЕТО

На състоялия се Празник на изкуствата в Чирпан Художествена галерия "Никола Манев" тържествено чества своята 10-годишнина. Тържеството по случай юбилея се състоя на 12 септември 2009 г. в двора на Художествената галерия в Чирпан. 

Празникът премина под мотото „Всички заедно ще бъдем по-силни!”

Патронът на галерията - художникът Никола Манев, един от инициаторите на Празника и негов "кръстник", благодари на всички артисти, взели участие в десетте му издания: Теодосий Спасов, Митко Щерев, Лили Иванова, Веселин Маринов, Йорданка Христова, проф. Лидия Ошавкова, Йълдъз Ибрахимова, Тони Димитрова, Катя Филипова и много други.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА

Тази година в програмата на Празника на изкуствата бяха включени изпълнения на дуета Елица Тодорова и Стоян Янкулов, Катя Филипова, Национален фолклорен ансамбъл „Българе” и Модерен балет „Диви”, аплодирани възторжено от публиката. Поетесата Елка Няголова се представи със стихове, посветени на майката–Родина и нейните чеда извън пределите й. 

Юбилеят на Художествена галерия "Никола Манев" бе отбелязан и с международна изложба, в която се представят художници от Франция, Канада, Сърбия, Украйна, Финландия.

Антоанета Паунова - зам.-кмет на Община Чирпан, бе тази година щастливката, спечелила картина Н. Манев от станалата вече традиционна томбола.

Носител на Специалната награда "10 години ХГ Н. Манев" стана естрадната прима Лили Иванова - за заслуги в популяризирането и утвърждаването на Празника на изкуствата - Чирпан.


◊ ОЩЕ

В рамките на Празника на изкуствата и в чест на Деня на Чирпан, Къща музей „П. Яворов” и Фондация „Яворов” Чирпан организираха изложба рисунки на ученичките Деница и Габриела. И двете са участнички в конкурса за рисунки „Рисувам моя роден град Чирпан - града на Яворов”, проведен в началото на тази година. Това е  тяхната първа самостоятелна изложба. Деница е във втори клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, а Габриела е ученичка от пети клас в СОУ „П. Яворов” Чирпан.

Организаторите са решили в дните около Деня на Чирпан – 6 септември, и в рамките на Празника на изкуствата, който вече десета година се провежда традиционно в Чирпан, да се представят талантливи деца в областта на изобразителното изкуство.


Автор:
Елена Шопова
Публикация:
15.09.2009 г. 15:51
Посетено:
1409
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/8438-yubileyno-izdanie-na-praznika-na-izkustvata-v-chirpan