След-и

"Ире" – истински различен експеримент

Дует "Ире" в Ловеч

"Ире" – истински различен експеримент
Дует "Ире". Снимка Михаил Димитров


◊ СЪБИТИЕТО

Ирина Жекова и Шарли Дален
се появиха неочаквано, но неслучайно (нали няма случайни неща!) на Бардфест Ловеч '09 и още с първото си изпълнение предизвикаха фурор. След второто стана ясно, че „имаме работа” с музикално явление (или музикантско – не знам), което и тогава, и сега, и в бъдеще ще бъде определяно все по-трудно. 

Но да не избързвам. Преди всичко ще припомня, че поради липса на „категория” за изкуство като тяхното, организаторите им връчиха наградата на Виенски салон „Белведере”, която по традиция се присъжда на най-млади участници в проявата. И те наистина бяха най-млади сред общността на поетите с китара, които първи и по достойнство оцениха техните изпълнения.

Добре, че „уцелихме” „Ире” в момент, когато имаха концертна програма в София. Аз имах възможност да ги чуя на живо на 10 септември 2009 г. в столичния „Фенс клуб”. Макар и пред малобройна публика, защото липсата на предварителна гръмка реклама и тяхната необичайна поп етно джаз музика (това е определение на Ирина, но след малко ще се наложи да го разширя), си казва думата, те пяха и свириха като пред многохилядна, което е едно от доказателствата за сериозно отношение към собствените изяви на каквато и да е сцена. Условията във „Фенс клуб” бяха много добри впрочем, и двамата звучаха чудесно.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ДУЕТА

Ирина е родена в Ловеч (това донякъде обяснява появата на дуета в града), завършва математика в СУ „Св. Климент Охридски”, след което заминава за Франция, за да продължи да учи. Там именно, в милионния космополитен град, където всеки се стреми да демонстрира културната си идентичност, тя открива… себе си и своите български корени. Сега виждам смисъла на своето пребиваване във Франция така: да популяризирам българската музика, твърди Ирина.

В дует „Ире” (това е всъщност галеното обръщение към Ирина от нейните близки в ранното й детство) Ирина е нещо като „фронтмен”, защото е не само изпълнител на песните, а и композитор и автор на стиховете. Шарли впечатлява с инструменталните и вокалните си умения: свири на всякакви ударни инструменти, на китара, с уста… Освен това участва в аранжиментите, които – особено в интерпретациите по оригинални български народни песни като „Мене ме, мамо, змей люби”, „Вечеряй, Радо” и други, позволяват не само участието на богатия набор от инструменти, с които „Ире” боравят, но и в самите изпълнения да звучат поп, джаз и рок елементи.

Преди концерта разговарях накратко и с двамата. Желанието на Ирина да създава толкова необичайна музика е продиктувано от убеждението й, че в днешния свят не трябва да се държи строго на разграниченията между отделните жанрове и стилове в музиката, а да се търсят допирните им точки, начините те плавно да преливат едни в други. Това убеждение на младата талантлива българка проличава и в една от първите й песни - "Единна земя", която дава името на първия албум на „Ире”.

Нищо от тяхното изкуство не може да се разкаже с думи – трябва да се чуе и види. Защото на всичко отгоре при изпълненията на някои от песните Ирина оставя китарата и започва да танцува; нали и тялото има свой език, който не е само… негов, а е свързан с музиката и словото. И е напълно уместен.

Малко история. Тук е мястото да добавя, че дуетът има свои верни почитатели във Франция, тъй като двамата живеят и творят основно в Париж. В продължение на година и половина вече песните им звучат в реномирани парижки клубове, което обяснява как и защо много хора там обичат българския език. Преди всяка песен Ирина описва накратко съдържанието, за да разберат „чужденците” за какво става дума. Често зрителите я питат за повече подробности по отношение на легендите, но дори да не разбират изцяло всичко, то музиката им казва останалото.

Що се отнася до Шарли, преди да срещне Ирина той не е знаел нищо за българската музика. Сега обаче почти без акцент пее заедно с нея народни песни и си личи, че ги харесва и обича. Като перкусионист Шарли е силно завладян от техния уникален ритъм и мелодика.

Днес (11 септември) „Ире” имат последен концерт в България в „Арт клуб” на столичната улица „Иван Асен”, а в събота заминават за Франция. Но догодина отново ще се върнат и ще свирят в много по-големи зали!


Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
11.09.2009 г. 11:44
Етикети:
Посетено:
952
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/8416-ire-istinski-razlichen-eksperiment