След-и

Международният пленер "Артхоризонти" в Дъждовница

Изкуството да градим мостове между етноси и култури

Международният пленер "Артхоризонти" в Дъждовница
Плетачки


◊ СЪБИТИЕТО

Наскоро в село Дъждовница, Кърджалийско, се проведе за четвърти път международен пленер „Артхоризонти”. Той се организира от Артдвижение "Кръг", кметство Дъждовница и Община Кърджали. Изявата бе включена в културния календар на Министерството на културата.
  
Участие в пленера взеха френската група „Тудезаурс”, художникът Марио Лишевски, който живее и работи в Берлин, и групата за алтернативно кино „Future Shorts Bulgaria”. Художници от страната работиха в общ проект с местните плетачки на терлици.


◊ ОЩЕ ЗА ПЛЕНЕРА

Френските художници осъществяват свой двугодишен пътуващ проект „Гранични територии”, „преносим” между България, Ливан и Турция през 2009-2010 г. Българският партньор е Артдвижение "Кръг". Живеенето „на място” в Кърджали (Дъждовница), Бодрум и Бейрут и трансформирането на обичайни места в работни площадки за изкуство, е част от преносимата платформа на проекта. Целта на партньорите е да създадат общи произведения въз основа на характерни елементи от графичните писмени системи на три цивилизации – латиница, кирилица и арабски букви.
  
Младият Марио Лишевски е роден в София, ученик на проф. Андрей Даниел. Пресъздава моделите на живот в модерния европейски метропол, в контекста на  космополитизма и на феномена „време”. Има самостоятелни изложби в Берлин и София.
  
За първи път в селото бе представена „Future Shorts”, най-голямата в света мрежа за късометражно кино и анимация, с нова програма всеки месец. Програмите са за истинските любители на алтернативно кино, анимация, музикално видео и видео-арт. България е 19-та държава, която участва в световната верига Future Shorts, в британския фестивал и DVD лейбъл, състоящ сe от 23 държави.

Като част от Артпленера бе и четвъртият по ред Празник на Терлика. В него се включиха и гостуващите творци. За пръв път се проведе и регионално състезание по плетене на терлици. В нестандартната надпревара насред мегдана на село Дъждовница се включиха и малки, и големи. Изненадващо за всички първият приз грабна единственият състезател от силния пол Мехмед Алеф, който „изплете” терлик от ясенови клонки. До този момент, в търсене на оригиналното, бяха изработени един терлик от тухли, цветни камъчета и стъкла, торта във форма на терлик. А заедно с изплитането на двуметровия терлик преди четири години, се разчупи и освободи мисленето на местните хора от с. Дъждовница.
  
По-добре да плетем кошници, терлици и шапки в общ комшулък, отколкото дразги, клюки и интриги, развълнувано сподели призьорът в състезанието Мехмед Алеф. А художникът Марио Лишевски изрази убеждението си, че както цветовете живеят един до друг и си дават сила, така и хората го могат, стига да имат единна воля за това. Затова е добре да има хора, като колегите от Артдвижение "Кръг", които ни подтикват да се движим в тази посока.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
10.09.2009 г. 22:18
Посетено:
1443
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/8415-mezhdunarodniyat-plener-arthorizonti-v-dazhdovnitsa