След-и

Деветият бардфест в Ловеч като девета вълнà

Празник на изпятата поезия

Деветият бардфест в Ловеч като девета вълнà
Част от румънските изпълнители. Сн. Славимир Генчев


◊ СЪБИТИЕТО

На 4 и 5 септември 2009 г. за девети път в гостоприемния Ловеч се проведе традиционният международен фестивал на поетите с китара, организиран от Община Ловеч със съдействието на Министерството на културата и спонсорството на местни фирми, под патронажа на кмета на Община Ловеч Минко Казанджиев.

Макар и с по-малко на брой (около 30) участници в сравнение с минали години, по общо мнение на организатори, изпълнители и зрители Деветият бардфест – Ловеч, бе най-успешният от проведените досега и като художествено равнище, и като „обща” фестивална атмосфера. За това, разбира се, допринесоха безупречната организация на проявата и невидимите на пръв поглед усилия на неуморните Милен Тотев, Леонид Кушев и неговите колеги от културния отдел на Община Ловеч, на озвучителя и тонрежисьор Виктор Цанков от читалище „Наука” (в което традиционно се провежда фестът), неизменните от първия фестивал до днес водещи Стоян Георгиев и Юлиана Близнакова, които отдавна са станали част от бардовската общност и които представят изпълнителите по артистичен и предразполагащ начин.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

За успеха на един фестивал от голямо значение
са всички тези елементи, защото фестивалите всъщност са най-важната форма на съществуване на изпятата поезия, за чиито създатели в България днес няма кой знае какви възможности за изява. А тъй като това изкуство е импровизаторско и спонтанно, общата атмосфера от своя страна също допринася за пълноценната изява на изпълнителите. Всички участници пяха с вдъхновение и се представиха по най-добрия начин пред своите колеги и вярната си ловешка публика. Ето така – като следствие на добрите условия и на изпълнителския хъс на участниците - се стигна до това Деветият фестивал в Ловеч да бъде своеобразният връх в досегашната история на проявата.

На 4 септември преди официалното откриване на фестивала се състоя друго вълнуващо събитие – ловешката културна общественост отбеляза в музикалния салон на читалище „Наука” 70-годишнината на своя съгражданин, талантливия писател, поет и журналист Венцеслав Пейков – един от инициаторите за провеждането на бардфест в Ловеч. След като чрез сполучлива мултимедийна презентация, подготвена от служители от Териториалния държавен архив - Ловеч, бе представен богатият и ползотворен житейски и творчески път на писателя, Венцеслав Пейков получи десетки поздравения от институции, творчески организации и приятели, като се започне от кмета на Община Ловеч и се стигне до ловчанския митрополит Гавраил, СБП, СБЖ, КДК – Ловеч, творчески клуб „Висоцки” – Ловеч, Военен клуб – Ловеч, и много други.

Същия ден започна фестивалната програма, която продължи и на следващия ден. Както над цяла България, трагедията, сполетяла нашите сънародници в Охридското езеро, хвърли своята сянка и над бардфеста. Той продължи в салона на читалището, вместо на откритата сцена на площада, каквато практика съществуваше през последните няколко години.

На сцената в Ловеч много успешно дебютираха Явор и Живка Георгиеви (дует „Страст”) от Айтос и други двама уникални изпълнители – смесения българо-френски дует Ирина Жекова (с ловешки корен) и Шарли Дален от Франция. Техните оригинални изпълнения (като се започне от необикновения африкански инструмент кальбас – вид перкусия от дърво с форма на полусфера, и се стигне до своеобразната интерпретация на български фолклорни песни от страна на Ирина в съчетание с виртуозно свирене на китара и танц) взривиха залата и веднага превърнаха дует „Ире” в любимци на публиката и бардовете. („Ире” ще изнесат свои концерти на 9, 10 и 11 септември в три столични клуба.)

За високото художествено ниво и прекрасната атмосфера допринесоха с талантливите си изпълнения и истинските талисмани на проявата – румънците Дан Вана и Сорин Мингят и останалите им колеги от Румъния, между които бе неотразимата Мария Георгиу, която и друг път е участвала във фестивала. Другите чуждестранни участници бяха Наталия Барабанщикова от Молдова и англичанинът Майк Блек, който живее и работи в България. Сред участниците бе и кънтри певицата Лили Друмева.

За втора година в рамките на бардфеста се проведе конкурсът „Песента на моята любов”. Журито с председател Михаил Белчев присъди наградата на бургаския поет с китара Огнян Желев за песента му „Признание” по стихове на Валери Станков.

След това се състоя тържественото закриване на бардфеста. Бяха връчени традиционните награди на най-добре представилите се участници. Наградата на сп. „Отечество” получи изпълнителят от Монтана Вълко Мишев. От Виенски салон „Белведере” връчиха наградата си за най-млад изпълнител на дует „Ире”. „Ротари клуб” – Ловеч, награди Наталия Барабанщикова от Кишинев, Молдова. Новоучредената награда на името на незабравимия и непрежалим Владимир Левков „за ярко творческо присъствие” бе присъдена на Тодор Янкулов от София и му бе връчена лично от Лили Левкова – дъщерята на Владо. Наградата на Министерството на културата - плакет "Златен век" - „за изключителен принос в развитието на изпятата поезия и за нейното разпространяване и популяризиране”, бе връчена от
композитора Стефан Илиев, главен секретар на Съюза на българските композитори, на Славимир Генчев от София.

Голямата награда на Община Ловеч бе присъдена на Татяна Йотова от Айтос.

Тук е мястото да кажа, че в крайна сметка въпросът не е в наградите, а в самото участие, от което печелят всички и всеки, защото фестивалите са творческият стимул, творческата лаборатория, мястото за сравнение и за сверяване; те провокират най-добре творческия заряд на всеки поет с китара. Понеже авторските песни (поне практиката досега го показва) не могат да бъдат нито масови, нито касови, тяхната „цена” се определя от въздействието им върху вярната публика. Така те поставят летвата, към която трябва да се стремят останалите.

Перифразирайки „модерния ляв”, бих казал, че „който участва, печели” във всички случаи. Освен че остави у нас красиви и незабравими спомени от часовете, изпълнени с поезия, музика, приятелски разговори и творчески контакти и обмен, Деветият бардфест в Ловеч постави „летвата” на бардовското изкуство на такава висота, под която вече слизането е не само недопустимо, но и невъзможно.

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
07.09.2009 г. 11:39
Посетено:
1275
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/8396-devetiyat-bardfest-v-lovech-kato-deveta-valn-224