След-и

Първи международен фестивал за маримба и ударни инструменти в България

Музикално събитие - плод на 30-годишен труд и професионализъм

Първи международен фестивал за маримба и ударни инструменти в България
Лектори и организатори. Снимка - личен архив.


◊ СЪБИТИЕТО

От 5 до 12 юли 2009 Плевен бе домакин на Първия международен фестивал за маримба и ударни инструменти в България

Фестивалът бе организиран от НУИ "Панайот Пипков" и подкрепен от Министерство на културата, Община Плевен, много частни дарители и институции. Особено ценна бе помощта на холандската фирма “Адамс”, която предостави 4 прекрасни инструмента.

Организирането на такова културно събитие в Плевен не е случайно, а плод на 30-годишния труд и професионализъм на Симеон Серафимов, продължил делото на своя учител проф. Добри Палиев.

Плевенските възпитаници радват публиката с атрактивните си изяви и многобройни награди в България и навсякъде по света. В рамките на фестивала се състояха 4 концерта и майсторски клас.


◊ КОНЦЕРТИТЕ

Официалното откриване бе на 6 юли в зала “Катя Попова” с участието на перкусионен ансамбъл “Акцент” – една от визитните картички на Плевен и НУИ “П. Пипков”. Изпълненията на Кирил Павлов, Евелин Генова, Кирил Ангелов, Тодор Хубчев и Николай Иванов създадоха настроение и заредиха публиката със своя младежки ентусиазъм, артистизъм и ведър дух. Прецизните интерпретации на “Ръченица” из “Тракийски танци” от Петко Стайнов, Горно-диканско хоро от Красимир Кюркчийски, “Сватба” от Светослав Балтаков, рагтайми от Хари Брауер и Скот Джоплин, бяха оценени и заслужено аплодирани от многобройната публика.

Популярната “Китка народни ритми” привлече на сцената и бившите членове на състава Василена Серафимова и Владимир Петров, които с лекота засвириха със своите по-млади колеги – настоящи ученици.

Концертът на 10 юли в Художествената галерия “Дарение Светлин Русев” ни срещна с Василена Серафимова – маримба, и Дора Делийска – пиано. Двете инструменталистки, възпитанички на НУИ “П. Пипков”, продължили своето професионално развитие съответно във Франция и Австрия, зарадваха родната си публика с произведения от Кевин Воланс и Питър Клатцов (В. Серафимова), Дебюси, Лист и Санкан (Д. Делийска). Премиерно в Плевен прозвучаха и впечатляващото “Голямо танго” от Астор Пиацола (оригинал за виолончело и пиано; транскрипция на В. Серафимова) и “В подражание на Албенис” от Шчедрин. 

За първи път в България на 11 юли на сцената в зала “Емил Димитров” бяха изпълнени транскрипции на произведения от различни епохи за 1, 2, 3 и 4 маримби. Респектиращо бе представянето на концерта в до мажор от Бах (4 маримби; оригинал за 2 чембали и струнни - BWV 1061), аранжиран от Богдан Бакану, “Дървена скулптура” от Павасар, “Пролог” от Пиацола и др. Богдан Бакану, Емико Учияма, Владимир Петров и Кристоф Зитцен – перфектни маримбисти, които от една година се изявяват като “The Wave quartet” в редица европейски страни, предизвикаха възторга и на плевенската публика. С тънко чувство за стил, ансамбловост и звукоизвличане, те изпълниха и пиеси, включени в двата им компактдиска.

Василена Серафимова – маримба, със струнния оркестър на Плевенската филхармония се представи под диригентството на Георги Патриков в “Лято” и “Зима” от “Годишните времена” на Вивалди. Един оригинален прочит, пропит от специфичния тембър на инструмента, виртуозността и силата на внушението на младата инструменталистка. Без съмнение този концерт ще бъде един от най-впечатляващите в музикалния живот на Плевен (и България!), който привлече/приобщи към маримбата нови почитатели от широката публика.

В рамките на фестивала се проведе майсторски клас с четирима лектори, вече доказани имена в света на ударните инструменти. Под ръководството на световноизвестния Богдан Бакану – забележителен изпълнител на маримба и преподавател в университета "Антон Брукнер" в Линц (Австрия), и неговите асистенти – Василена Серафимова, Владимир Петров и Емико Учияма, ученици и студенти от България, Япония, Мексико и Румъния се потопиха в света на музиката за перкусии, усъвършенстваха своите умения и техника на звукоизвличане в една спокойна и творческа атмосфера.

С концерт на участниците в майсторския клас бе закрит Първия международен фестивал за маримба и ударни инструменти (12 юли). На голямата сцена в зала “Емил Димитров” те изпълниха пиеси от Бах, Кейко Абе, Бенджамин Уитибер, Николай Алболеско, Сежурне, Ерик Самют, Хуентино Росас и Владимир Петров, и с усмивка си пожелаха отново да се срещнат на следващото издание тук, в Плевен.

Чудесната идея на творческия тандем Августина и Симеон Серафимови се превърна в реалност. Първият международен фестивал за маримба и ударни инструменти, Плевен 2009, е поредно доказателство, че създаденото от проф. Палиев има своите последователи и българската школа по ударни инструменти е неделима част от световното перкусионно изкуство.
Автор:
Ценка Пенева
Публикация:
28.07.2009 г. 19:31
Посетено:
1993
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/8283-parvi-mezhdunaroden-festival-za-marimba-i-udarni-instrumenti-v-balgariya