След-и

Първо връчване на Националната литературна награда "Милош Зяпков" в Ракитово

Литературна вечер за връчване на наградата

◊ СЪБИТИЕТО

Първо връчване на Националната литературна награда „Милош Зяпков” в Ракитово

С решение на Общинския съвет от 27 юни 2008 г. Община Ракитово учреди Национална литературна награда “Милош Зяпков” за поезия, проза, хумор и сатира - жанровете, в които той е творил. Съучредители на наградата са Съюзът на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружението на писателите в Пазарджик. Наградата ще се връчва всяка година.

Тази година наградата се връчи за първи път. Интересът към конкурса беше голям. За националната награда бяха изпратени 31 творби, в средношколския конкурс участваха 35 творби, а авторите от Пазарджишка област бяха 25.


◊ НАГРАДАТА

Жури, начело с председателя на Сдружението на писателите в Пазарджик Никола Иванов и членове Иван Есенски от Съюза на българските писатели, Иван Цанев от Сдружението на българските писатели, Мария Мирова-Димова от Община Ракитово и Костадин Зяпков - представител на сем. Зяпкови, излезе с решение на 2 юли.

Първият носител на Голямата награда “Милош Зяпков” за най-добра книга, издадена през 2008 г., е Георги Борисов за стихосбирката “Точно в три”. Наградата бе връчена на 10 юли 2009 в салона на читалище “Будилник” в Ракитово. Тя е в размер на 1000 евро, плакет и грамота.

В съпътстващия конкурс за автори от Пазарджишка област награди по 100 евро, плакет и грамота получиха: в раздел “Хумор” - Александър Йотов от Пазарджик за цикъл епиграми; в раздел “Поезия” наградите са две - за Даринка Дечева от Панагюрище и Петър Апостолов от Варвара; за “Проза” наградата получи Златомир Коларов за разказа “Притесненията на стола”.

В конкурса за средношколци от областта с по 50 евро, плакет и грамота бяха отличени творбите на: Евгения Лискова от ПТГ “Инж. Н. Белопитов”, Панагюрище в раздел “Хумор” за баснята “Птичи истории”; Валентина Илиева от ЕГ “Б. Брехт”, Пазарджик за стихотворението “Нощни пеперуди” и Виктория Донкова от Ракитово, ученичка в ЕГ “Б. Брехт” за есето “Съмнението - висша форма на доверие”.


◊ ТЪРЖЕСТВЕНАТА ВЕЧЕР

Салонът на читалище „Будилник” в Ракитово с 300 места се оказа тесен за любителите на художественото слово и за почитателите на Милош Зяпков. Два часа преди началото на литературната вечер площадката и кафетата пред читалището бяха пълни. От София, заедно с победителя Георги Борисов
, пристигнаха проф. Михаил Неделчев и Белла Цонева - Динкова, съпругата на поета Иван Динков, от Пловдив дойдоха литературният критик доц. Владимир Янев, писателят Димитър Атанасов, поетесата София Несторова като представител на ИК „Жанет-45”, издател на наградената книга „Точно в три”, художникът Георги Урумов, актьорът Стефан Попов и др.

Специално за вечерта беше дошъл от Варна писателят Ангел Ангелов, който е първият издател на Милош. Силно присъствие на писатели, поети и дейци на културата имаше от Пазарджик и Велинград. Всички те поднесоха цветя на гробовете на Милош Зяпков и на скоро починалия кмет на община Ракитово Ангел Говедарски, който има най-голяма заслуга за учредяване на Наградата.

Дотук са фактите, а емоцията от тази тържествена вечер ще остане в сърцата на присъстващите в препълнения читалищен салон за дълго време, защото поезията дишаше у всеки, докоснал се до творчеството на Милош Зяпков и усетил неговото дихание в творбите на наградените. Когато от мултимедийния екран погледнаха очите му и прозвучаха неговите слова за добрия човек, всички осъзнаха, че “той е до нас”.

Гордост изпълни сърцата на ракитовци, когато капацитет като литературния критик Никола Иванов обяви, че с този конкурс “Ракитово е вече на литературната карта на България”, а Владимир Янев
го определи като “голям град, защото има големи поети”.

Носителят на Голямата награда поетът Георги Борисов - главен драматург на Народния театър “Иван Вазов” и главен редактор на списание “Факел”, беше двойно развълнуван от признанието и от познанието за Милош Зяпков. Той сподели: “Името на Милош Зяпков, когото не познавах, ще бъде свързано с моето име до края на живота ми и той ще ми бъде коректив със своето гражданско поведение и изказа в творчеството си. Сигурен съм, че тази литературна награда ще се утвърди като награда за активно пишещи творчески личности”.

От сцената се чуха спомени за младежа Милош, приятеля Милош, гражданина Милош, споделени от литературния критик Михаил Неделчев
, от съпругата на поета Иван Динков, от поетесата Анна Маргова, от съученика Петър Лазев. Прозвучаха разтърсващите стихове на поета в изпълнение на актьора Стефан Попов и стихове, поднесени с вълнение от дошлите на тази литературна вечер поети.

Публиката най-силно аплодираше младите участници. Мило и затрогващо е, че хората на Ракитово, уморени от предизборните борби и изтощени от кризата, на която не помнят началото и не усещат края, по улиците още говорят за културното събитие от 10 юли.

Автор:
Костадин Зяпков
Публикация:
17.07.2009 г. 18:58
Посетено:
1629
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/8253-parvo-vrachvane-na-natsionalnata-literaturna-nagrada-milosh-zyapkov-v-rakitovo