След-и

Автори от 36 държави участваха в конкурса за карикатура в Русе

Румънецът Дору Аксинте получи първата награда

Автори от 36 държави участваха в конкурса за карикатура в Русе
Наградената творба


◊ СЪБИТИЕТО

Международният конкурс за карикатура "Заедно за сигурност и спокойствие", който се проведе в Русе, завърши с интересна изложба от селектирани творби.

Експозицията официално се откри на 1 юли 2009 в Русенската художествена галерия.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Оказва се, че проблемът на органите за сигурност е един и същ навсякъде по света. Доказателство за това са творбите на авторите от 36 държави, чийто брой е 112. Реално те са представили 279 карикатури.

С много чувство за хумор и отношение към проблемите на обществото, карикатуристите са представили униформените служители в комични ситуации. Ако бъдем верни на мисълта на Бърнард Шоу, когато искаш да се пошегуваш, казвай истината, то творците са успели да покажат това в пълната му сила и то със средствата на изобразителното изкуство.


◊ НАГРАДИТЕ ОТ КОНКУРСА

Първо място се присъди на Дору Аксинте от Румъния, второ на Даниел Стрзелчук от Полша, трето -Тошо Пеев, България, Пловдив.

Голямата награда ОД МВР – Русе отиде при Oleksiy Kustovskiy от Украйна.

С диплом от конкурса бяха отличени - Мехмед Кахраман от Турция; Махмуджон Ешонкулов от Узбекистан; Олег Гутсол - Украйна; Светлин Стефанов, България; Кристиан Топан - Румъния. Зрителите дадоха най-много гласове за Алла и Чавдар Георгиеви от София. Единствен от всички участници Кенан Вогурку от Турция е нарисувал карикатурата върху платно и бе удостоен със специална награда. Сред участниците и наградените бе и русенският художник Огнян Балканджиев.

Голямата награда бе с лика на Свети Архангел Михаил, тя е дело на скулпторката Мая Кубратова. По време на откриването на изложбата сред официалните гости бе кметът Божидар Йотов, комисар Първанов, Валентин Солодкин, аташе в Генералното Консулство и други официални лица. Не на последно място организаторите на конкурса благодариха на всички русенски фирми и бизнесмени, които спонсорираха инициативата, за да се превърне тя в първа стъпка към културно събитие от международен мащаб.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
05.07.2009 г. 21:57
Посетено:
1341
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/8208-avtori-ot-36-darzhavi-uchastvaha-v-konkursa-za-karikatura-v-ruse