След-и

Поклонението пред мемориала на поета Кръстьо Хаджииванов (1929-1952)

По случай 57-та годишнина от убийството и 80 години от рождението на поета

Поклонението пред мемориала на поета Кръстьо Хаджииванов (1929-1952)
Братът на поета - Иван Хаджииванов пред мемориала


◊ СЪБИТИЕТО

Поклонение в юбилейната година
Кръстьо Хаджииванов (25.12.1929-27.06.1952)

По случай 57-годишнината от убийството и 80 години от рождението на Кръстьо Хаджииванов Международният инициативен комитет (МИК) “80 години Кръстьо Хаджииванов” с членове от 7 държави, с почетен председател Тодор Кавалджиев и председател Евтим Евтимов
, фондация “Спартак” и община Петрич организираха на 27.06.2009 г. поклонение пред мемориала на поета на брега на Струма между селата Чучулигово и Кулата.

За паметното тържество пристигнаха над 100 поклонници от цяла България и Република Македония. Между тях бяха стари приятели на Кръстьо като Димитър Артъков, Илия Коцев, Андон Стойков, Алекса (Сашо) Полизоев и др. Тук бе дошъл от Чирпан художникът на Кръстьо и другите горяни – Костадин Събев, от Пловдив пристигна Бети Майер и цяла група от Съюза на независимите писатели начело с един от 5-мата заместник-председатели на МИК – доц. Марин Кадиев, който бе водещ на тържеството.

От Съюза на българските писатели (СБП) дойдоха група представители от Югозападна България. Присъстваше и потомъкът на Пере Тошев – Николай Тошев, председател на Съюза на македонските организации (СМО) в България. Тук бяха и председателите на Съюза на репресираните след Девети септември д-р Иван Николов и на организация “Горяни” Димитър Велинов, както и представители на БЗНС – Никола Петков.

Екип на БНТ – Канал “Пирин” снимаше документален филм за Кръстьо, а фотостудио “Сити” за пореден път засне цялото тържество. Присъстваха и пратеници на други медии. 


◊ ОЩЕ ЗА СЪБИТИЕТО

Слова пред паметника на поета произнесоха кметът на община Петрич – Вельо Илиев, председателят на фондация “Спартак” Андон Андонов, Марин Кадиев и председателят на фондация “Памет” Петър Момчилов, който заяви твърдото си намерение фондация “Памет” да изпрати писмо до президента Георги Първанов с искане за посмъртно награждаване на Кръстьо с орден “Стара планина” I степен и искане до Община София за именуване на столична улица с името на Кръстьо.

Поетите Йордан Тонев, Йордан Петрински и Димитър Ангелов рецитираха стихове от Кръстьо и посвещения за него. Посвещение за поета прочете и премираният с “Наградата на Кръстьо” от конкурса “За свободата” Борислав Владиков, а доц. Златко Павлов и поетът  Йордан Тонев изнесоха рецитал по откъси от шедьоврите на поета “Песен за човека и живота”, “Против робството” и пр.

Дълбоко познаване на биографията и поезията на Кръстьо показа нейният стар поклонник доц. Марин Кадиев, който посочи мястото край река Струма като свято и подчерта, че тук, подобно на “Околчица”, е също място за духовно и нравствено чистилище за нашата нация! Той даде на Кръстьовата поезия възторжени смели оценки, които се покриха с прочетеното от брата на Кръстьо – Иван Хаджииванов, второ послание на Евтим Евтимов към поклонниците. В новите си стихове и в посланието си Е. Евтимов за пореден път заявява преклонението си пред поетичното и жизнено дело на Кръстьо и убеждението си, че “Кръстьовото творчество е едно огромно поетично дърво, което има своето непоклатимо място не само в антологията на българската литература, но и сред великаните на европейската култура! Защото в него владее духът на народа ни и на демократичното човечество, защото корените на неговото творчество са дълбоко вкоренени в почвата на най-доброто от народния ни дух и затова поетичното стъбло и короната извисяват много високо своя ръст!”

В своите силно вълнуващи слова на възхищение от духа на творчеството и личността на загиналия едва 22-годишен изключително надарен поет, всички оратори подчертаха неговата национална и европейска значимост и особено пророчеството в стиховете му, написани още през 1949 г., посочващи тенденцията в развитието на човешките борби за политически, социален и морален прогрес. Тези класически стихове, станали тридесет години по-късно девиз на Европейския съюз -

“Без граници нов свят ще сътвориме,
свят на любов, на правда, свобода!”
,

бяха изписани и на специалния транспарант пред мемориала на поета, за да напомнят, че Кръстьо е прозрял половин век по-рано днешното “европейско време” и е достоен приемник на нашите духовни великани Ботев, Левски, Гоце Делчев и др.!

Андон Андонов направи кратък отчет за проявите на фондация “Спартак”, свързани с делото на Кръстьо, и обяви резултатите от Четвъртия конкурс “За наградата на поета”, спечелен от Борислав Владиков, и с награди и поощрения за Николай Алексиев, Катя Ерменкова, ученичката от ЕГ в Благоевград Магдалина…

Иван Хаджииванов за пореден път обяви идеята си за издигане до самотния мемориал на Кръстьо на 15-метров обелиск в памет на всички жертви на “желязната завеса”, като символ на обединението на европейските страни и света, против границите и разделението!

Иван Хаджииванов изказа благодарност на всички дарители за изпълнението на Програмата на МИК като спомена:
. директорите Ризови – фирма ГБС - Благоевград, за дарените 1500 лв. за паметника на поета в родното му село Капатово;
. кмета на община Струмяни Валентин Чиликов – осигурил мрамор за паметните плочи на Кръстьо в гимназиите в Петрич и Сандански и за паметника му в с. Капатово;
. кмета на община Разлог Любен Татарски и на община Кресна – Илиян Кръстев, дарили суми;
. Кирил Ваклинов и Илия Даскалов - за направата на сайта на Кръстьо;
 . фотооператора на Кръстьовите тържества М. Василев – Мъни (фотостудио Сити);
. кмета на община Благоевград Костадин Паскалев и председателя на ОС Костадин Хаджигаев, осигурили рейсове от София и Благоевград, и още редица фирми и граждани.

Пред мемориала бяха поднесени много венци и цветя от: Марин Кадиев и Борислав Владиков - от името на Съюза на независимите писатели и от Съюза на българските писатели; МИК – от зам.-председателя на МИК – проф. Илия Манолов и Илия Даскалов; Съюза на репресираните след Девети септември – председателя д-р Иван Николов и сина на легендарния горянин Тодор Герасимов (Герасим) – Владимир Герасимов; Организация “Горяни” - председателя Димитър Велинов; Фондация ”Памет на жертвите на комунизма” – от председателя Петър Момчилов; Фондация “Спартак” – от председателя Андон Андонов; родствениците на Кръстьо – сестрата на Кръстьо – Виктория, и Розета Даскалова; много съселяни и поклонници.

В черквата свещеник Михаил Хаджииванов отслужи панихида за Кръстьо, горяните и другите жертви на “желязната завеса”.

В памет на жертвите близките на поета раздадоха баница и погача за здраве, а за присъстващите бе даден обяд.


С благодарност към всички, почели светлата памет на Кръстьо!

28 юни 2009 г.

Автор:
Организаторите
Публикация:
03.07.2009 г. 13:02
Посетено:
2075
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/8204-poklonenieto-pred-memoriala-na-poeta-krastyo-hadzhiivanov-1929-1952