След-и

Читалище става пристанище

Буря над залива от Бургас в София

Читалище става пристанище


◊ СЪБИТИЕТО

Преображението стана възможно благодарение на Христо Граматиков и Светлана Стоянова, които поднесоха на 18 юни в салон "Дамян Дамянов" на столичното читалище "Николай Хайтов” една истинска „Буря над залива”, която ще се помни дълго.

Така бяха кръстили своя концерт бургаските бардове и не излъгаха очакванията на своите приятели, събратя по перо и струна и почитатели на бардовската песен. Включилият се в концерта Атанас Стоянов – съпруг на Светла, също допринесе за стойностната поетично-музикална атмосфера, която превърна салона на читалището в пристанище на художествена словесност и мелодичност.
Бардовете бяха представени от колегите си Димитър Христов и Славимир Генчев.

В концерта бяха включени както авторски песни на Христо и Светла (в първата част), така и песни на руски бардове като Кукин, Клячкин, Городницки, Булат Окуджава, Визбор, Владимир Висоцки, Казанцева, Суханов и други.
Концертът продължи повече от два часа, като на няколко пъти бе обявяван фалшив финал (като в песента „Северно сияние” на Атанас и Светла), тъй като публиката не си тръгваше и искаше нови и нови изпълнения. Христо прочете и няколко сатирични творби от книгата си „Вчерашен миш-маш”. Тук за пръв път бе оповестена новината, че на 23 и 24 юли в Бургас ще се проведе национална среща на поетите с китара, чиито основни организатори всъщност са те тримата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Светлана Стоянова е родена в Търговище, живее в Бургас. Икономист, но се занимава преди всичко с интериорен дизайн и 3D визуализации и ландшафтни проекти. Свирила е на пиано, водела е радиопредаване, играла е народни танци, степ и модерен балет. На 15 години създава своя група за ангажирани песни, свири и пее във ВИГ на механотехникума и ВИГ „Феникс” – Търговище, и „Полет 86" - Варна. Състезател е по ветроходство и уиндсърфинг. Обикновено пее в дует със съпруга си Атанас Стоянов, който пише стихове и музика. Двамата са носители на награди от фестивала „Днешните бардове” в Казанлък, „Бард фест” – Ловеч и „Шумен бард”. Светла пише песни по стихове на Атанас и други поети.

Христо Граматиков е роден на 11 юни 1947 г. в Поморие. Завършил е специалностите "Автоматизация" в Москва и "Стопанско управление" в Бургас. От младежка възраст се занимава с музика, театър и сатира. Свири във ВЕГ на българските студенти в Москва „Юнаците”, основател и режисьори на театрално студио „Вторник”. Пише песни по свои стихове и стихове на други поети. Издал е стихосбирките "Оловни мрежи" (1988) и "Слънчеви пристанища" (2005), аудиокасета "Довиждане, момчета" (1996), компакт диск "Старо корабно въже" (2003), книги с песни - "Алегро Сентенциозо" (2004) и "Homo Anhialus", сатиричния сборник „Вчерашен миш-маш. Иронични бъркотевини”.

Христо има и много преводи от руски на автори като Роберт Рождественски (издадени в книгата "Несъвместимост"), Евгений Евтушенко, Расул Гамзатов, Андрей Вознесенски и др.; превеждал е песни на Висоцки, Окуджава и други руски бардове. Той е инициатор, създател и вдъхновител на „Кръга на барда” - Бургас, който всеки месец организира представяния на бардове обикновено в салона на бургаското читалище „Фар”. „Кръгът на барда” издава книги на свои членове, изнася концерти и популяризира бардовското изкуство.
Христо е носител на множество награди и отличия от различни национални срещи на поетите с китара: личен плакет „Сребърен ритон” от министъра на културата за изключителен принос в развитието на авторската песен, Голямата награда на Софийските вечери на авторската песен, наградата „Морски струни” и други.


◊ ДУМИ ЗА ДУЕТА

Дует „Нерв”
в състав Светла и Христо е един експеримент на „Кръга на барда” – Бургас, който започва изявите си с изпълнения на песни на руски бардове. По-късно изпълняват и авторски песни. Участват с успех във фестивала "Есенни бардове” в Разград. В края на месец май дуетът завоюва първа награда на Първия конкурс за авторска песен „Поезия в петолиние”, проведен в рамките на международния фестивал „Славянска прегръдка” – Варна.

За последната година двамата имат 8 самостоятелни концерта, 4 изяви на бард срещи и над 15 участия в други културни прояви.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
19.06.2009 г. 09:57
Етикети:
Посетено:
1180
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/8139-chitalishte-stava-pristanishte