След-и

Русе стана домакин на китарни оркестри от България и САЩ

„Fullerton Guitar Orchestra” поднесе разнообразна програма

Русе стана домакин на китарни оркестри от България и САЩ
„Fullerton Guitar Orchestra”


◊ СЪБИТИЕТО

От 9 до 11 юни в Русе се проведе Първи международен фестивал за китарни оркестри и ансамбли. В рамките на три поредни дни в зала „Русе” участниците във фестивалната програма изнесоха концерти.

Идеята да се даде старт на събитието е на Мария Дуканова, директор на НУИ „Проф. Веселин Стоянов” - Русе. Това е форум, който доказва, че за него има място в арт пространството на града ни, още повече че се събраха и музиканти както от България, така и от САЩ, каза тя по време на заключителната вечер. Адмирации заслужават подкрепилите я фирми „Рубишипс”, „Дунав газ” и „Арена Медиа” като медиен партньор.


◊ ОЩЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Китарен оркестър към НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ откри първата вечер като домакин. В програмата му бяха включени творби на Й. С. Бах, П. Чайковски, Щраус, Веселин Стоянов и други композитори.

Гости на фестивала бяха Китарен оркестър „Кюстендил”, Ансамбъл „Арфи и китари” при НМУ „Л. Пипков” - София, Китарен ансамбъл „Академика” при АМТИИ - Пловдив.

Концертът на „Fullerton Guitar Orchestra” към Калифорнийски държавен университет - САЩ, беше последната вечер на 11 юни. Американските музиканти привлякоха вниманието на меломаните с разнообразната си програма. Репертоарът на оркестъра бе от творби, замислени и композирани и за няколко китари. Пред русенската публика те поднесоха музикални композиции на Николас Иконому, Анет Круисбринк, Веселин Стоянов, Ролан Диен, Фредерико Морено Тороба и др.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
12.06.2009 г. 23:43
Етикети:
Посетено:
1043
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/8103-ruse-stana-domakin-na-kitarni-orkestri-ot-balgariya-i-sasht