След-и

Пиеса на Вацлав Хавел за първи път на русенска сцена

След 20-годишна пауза драматургичната творба е завършена

◊ СЪБИТИЕТО

„Оттегляне” е пиесата на Вацлав Хавел, която за първи път се постави на българска сцена. Премиерата бе на 21 май в Русе. Драматичният състав от ДТ „Сава Огнявов” показа стил и силна актьорска игра на голямата сцена на Доходното здание.


◊ ПОВЕЧЕ

Ако може да се определи с една дума, спектакълът е дисекция на вътрешния свят и заобикалящата го среда от близки и не дотам близки приятели на бившия президент на Чешката република. Доколко е устойчива моралната ценностна система, чии интереси все пак е защитавал първият мъж на държавата и какво е постигнал, какъв е животът на управляващия след сваляне от власт и още много въпроси са акцент в драматургичната творба. Зрителите стават съпричастни към съдбата и със сигурност успяват да намерят отговор на вълнуващите и щекотливи въпроси.

“Оттегляне” на Вацлав Хавел е пиеса в пет действия и е първата на автора след 20-годишна творческа пауза. Действието на пиесата се разиграва непосредствено след оттеглянето от политиката на канцлера Ригър, в охолна правителствена вила и показва личните и семейни последици от смяната на социалния и материалния статус.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
01.06.2009 г. 23:42
Посетено:
1059
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/8037-piesa-na-vatslav-havel-za-parvi-pat-na-rusenska-stsena