След-и

Етнографска сбирка "Да съхраним българското!"

Дело на родолюбиви ентусиасти

Етнографска сбирка "Да съхраним българското!"
Снимка: Атанаска Колева


◊ СЪБИТИЕТО

"Да съхраним българското!" – това е мотото на откритата вчера (22.05.2009 г.) етнографска сбирка в ОУ „Св.  Климент Охридски”, с. Крън, общ. Казанлък. И като всичко, което се прави в навечерието на 24 май, тя също е посветена на празника.

Идеята и реализацията на тази родолюбива инициатива е дело на група учители ентусиасти: Янка и Милко Николови, Веселин Кичуков, Иван Симеонов, и на Елена  Павлова – секретар на училището.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕЯТА

Повече от осем месеца деца, родители и учители събират експонати, като ги предоставят безвъзмездно на училището. Със собствен труд и средства на училището екипът учители ремонтира основно една от класните стаи, за да я превърне в най-уютното място в сградата.

Сбирката е много богата и разнообразна. Причината за това се крие във факта, че в селото съжителстват хора, дошли от различни краища на Южна България. Затова до прекрасните костюми от Свиленградско пъстрее оригинален костюм от с. Слащен, а до него се кипри лятна женска носия от Хасковско. До родопските терлици греят престилките и чергите от Розовата долина, а в моминската ракла от 1910 година е подреден чеиз от цяла Южна България.

Създателите на етнографската сбирка се надяват, че тук те и колегите им ще провеждат разнообразни инициативи, свързани с родолюбието, българския език и фолклор, краезнанието.
Автор:
Янка Николова, Атанаска Колева
Публикация:
23.05.2009 г. 08:25
Посетено:
843
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7959-etnografska-sbirka-da-sahranim-balgarskoto