След-и

"Господ го ориса" - нова книга за Павел Матев

Премиера в Чирпан

◊ СЪБИТИЕТО

На 18 май 2009 г. в къща музей „П. Яворов” в Чирпан се състоя премиера на книгата „Господ го ориса”, посветена на поета Павел Матев
. За творческия процес при написването на книгата говори един от тримата съставители Славчо Николов, който подчерта заслугата и на останалите двама: съпругата и дъщерята на поета - Лиза и Уляна Матеви.

В няколко глави: „Докосвания, ”Посвещения на Павел Матев”, ”Драги Олег - Павел Матев” и „Народна антология” читателят се запознава с нови и неизвестни факти от живота и творческия път на Павел Матев и затвърждава представата за трайното присъствие на поета в българската поезия и култура. Славчо Николов отправи покана към читателите за донаписване на тази книга със споделяне на спомени, свързани с Павел Матев и благодари на редакцията на вестник „Словото днес”, който публикувал обръщението на съставителите към всички почитатели и приятели на Павел Матев за спомени, срещи и размисли за неговото поетично творчество и посочване на любими стихове. Добрият прием на книгата в родния край на поета Чирпанска и Братя-Даскаловски общини давало надежда и оптимизъм на съставителите да продължат с дописването й.

Уредникът на музея Тодор Иванов допълни, че датата и мястото на премиерата на книгата не са случайни. На 17 май 1973 година с подкрепата на Павел Матев била открита новата експозиционна зала на музея, а по-късно 17-18 май бил обявен за Международен ден на музеите и галериите.
Автор:
Елена Шопова
Публикация:
22.05.2009 г. 12:27
Посетено:
929
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7948-gospod-go-orisa-nova-kniga-za-pavel-matev