След-и

Лекция на Кристофър Фиц-Саймън във Варненския свободен университет

В рамките на Дните на ирландската култура във Варна

◊ СЪБИТИЕТО

Известният ирландски драматург и режисьор Кристофър Фиц-Саймън изнесе лекция във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”.

Лекцията на тема: „Сперанса – майката на Оскар Уайлд. 1820-1896 г.” протече при голям интерес от страна на студенти и преподаватели, които в края на срещата задаваха въпроси на ирландския ерудит.

Заедно с г-н Фиц-Саймън на посещение в Университета пристигна и Н. Пр. Джефри Кийтинг - посланик на Ирландия в България. Това се случва в рамките на провеждащите се за първи път във Варна „Дни на ирландската култура". Г-н Кийтинг сподели, че интересът на ирландците към България е голям и че през 2008 г. страната ни е била посетена от 70 000 ирландски туристи.

Преди лекцията двамата гости се срещнаха с академичното ръководство на ВСУ, след което разгледаха и базата на университета.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЕКТОРА

Д-р Фиц-Саймън е работил като режисьор в ирландската национална телевизия и като артистичен директор на ирландския национален театър.

Автор е на историята на ирландския театър „Аби тиътър: първите сто години”, както и на издаваната четири пъти книга „Момчетата” - биография на основателите на дъблинския „Гейт тиътър” Михол МакЛиамор и Хилтън Едуърдс. Книгата му “Единайсет къщи” е избрана за една от най-добрите книги на 2007 г. от Рой Фостър, Емър О'Кели и Уилиам Тревър. Бил е член на управителните съвети на изложба-биеналето Ръск, Дъблинския театрален фестивал, Кралската ирландска музикална академия, Националния фолклорен театър (Siamsa Tire), центъра „Тайрон Гътри” в Анамакерик и Уексфордския оперен фестивал.


Освен във Варненския свободен университет Кристофър Фиц-Саймън е изнасял лекции на ирландски театрални теми в Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Италия, Монако, Холандия, Обединеното кралство и САЩ.

Автор: Медиен център - ВСУ
18.05.2009 г. 15:20
Посетено: 537
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7909-lektsiya-na-kristofar-fits-sayman-vav-varnenskiya-svoboden-universitet