След-и

Дворцов фестивал на цветята - Балчик 2009

Изложение за ландшафтна архитектура – озеленяване, проектиране и дизайн

Дворцов фестивал на цветята - Балчик 2009


◊ СЪБИТИЕТО

Изложението за ландшафтна архитектура – озеленяване, проектиране и дизайн - "Дворцов фестивал на цветята - Балчик 2009", организиран от Държавен културен институт “Двореца” и Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”, се проведе от 26 април до 2 май 2009 г.

Събитието започна с конкурс за най-добра детска рисунка на асфалт под мотото “Децата - цветята на България”, в който участваха млади художници, певци и танцьори от Общински детски комплекс в Балчик с ръководител Елена Савова и диригент Валентина Георгиева. Настроението на изпълнителите се пренесе върху публиката, която възторжено аплодира младите таланти и тяхното изкуство, щедро възнаградено от организаторите с плакети, грамоти и подаръци.


◊ ОЩЕ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

Следващият акцент бе кръглата маса на тема “Европейски пари за паркоустрояване и озеленяване на общините и европрограми за развитие на производствената база на фирмите, занимаващи се с ландшафтно проектиране и озеленяване”. Интересни становища по темата споделиха представители на министерствата на екологията и земеделието, директорите на сектор “Озеленяване” в 17 общини, консултанти и проектанти от фирми за ландшафтен дизайн. Оформи се идеята диалогът да продължи в същия формат и през следващата година.

Конкурсът за най-добър студентски ландшафтен проект би могъл да се окачестви като естествената кулминация на изложението. Участваха общо четири студентски екипа: три от Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" и един от Лесотехнически университет в София. Те работиха по предварително зададените теми: Парково пространство край „Градините на принцеса Илияна” на територията на исторически парк „Двореца” – гр. Балчик, Дворно парково пространство на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” – к.к. Ален мак и Дворно пространство – вила за гости на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” – к.к. Ален мак.

Плакет, грамота и парична награда спечелиха: екипът на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" с ръководител проф. д-р арх. Тодор Булев за задачата Дворно парково пространство на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” – к.к. Ален мак; екипът на Лесотехнически университет с ръководител доц. д-р ланд. арх. Емил Галев за задачите Парково пространство край „Градините на принцеса Илияна” на територията на исторически парк „Двореца” – гр. Балчик и Дворно пространство – вила за гости на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” – к.к. Ален мак; екипът на Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" с ръководител ас. ланд. арх. Младен Танов за задачата Дворно пространство – вила за гости на Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” – к.к. Ален мак.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
16.05.2009 г. 14:49
Етикети:
Посетено:
3014
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7903-dvortsov-festival-na-tsvetyata-balchik-2009