След-и

Димчова вечер в София

Достоен завършек на юбилейните чествания

Димчова вечер в София
Дойчо Иванов представя Юбилейния сборник. Снимка Донка Тодорова


◊ СЪБИТИЕТО

На 13 май в столичното читалище „Н. Хайтов” се проведе литературно-музикална вечер, чийто акцент бе новоизлезлият "Юбилеен сборник: 120 години от рождението на Димчо Дебелянов". Изданието е осъществено с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" и Дирекция на музеите - Копривщица.

Сборникът бе представен много емоционално и задълбочено от неговия съставител и редактор Дойчо Иванов – уредник на къща музей „Димчо Дебелянов” – Копривщица. Г-н Иванов говори и за друга интересна книга, издадена от Славянската академия за изкуство и култура - "Поетът на цъфналите вишни", съдържаща седем Димчови стихотворения, преведени на 10 славянски езика и представена с голям успех заедно с Юбилейния сборник в Българския културен център в Москва в началото на годината.

В салона бе подредена и фотоизложба, проследяваща различни моменти от житейския и творческия път на поета, която остана в читалището като дарение от Дирекция на музеите – Копривщица.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СЪБИТИЕТО

Вечерта бе открита с изпълнения на пиано от проф. Снежана Барова, която изсвири не само виртуозно, но и с голямо вдъхновение три произведения от Фредерик Шопен. Също така вдъхновено избрани стихове от Димчо Дебелянов рецитира актрисата Йонка Илиева. Тя прочете и есето, посветено на Дебелянов и включено в сборника, „И живот, и творчество – неразделно сплетени”, чийто автор е Димчовият приятел и голям български писател Константин Константинов.

За новото фототипно издание на „Златна пепел”, което съдържа хумористични и сатирични стихотворения от Дебелянов, говори Светла Тошева – главен уредник в Националния литературен музей. Изданието е подготвено от Националния музей на българската литература. Поетът Георги Тулийски сподели свои мисли за живота и творчеството на Димчо Дебелянов.

Свои стихове, посветени на Димчо, прочетоха Георги К. Киров – първи носител на националната награда „Димчо Дебелянов”, и водещият вечерта Славимир Генчев.

Дойчо Иванов открои и някои от най-важните прояви през юбилейната 2007 г., като акцентира върху постъпките, направени във връзка с идеята в двора на някогашната българска църква в Демир Хисар (днес Сидирокастро, Гърция) да бъде поставена паметна плоча, която да упоменава, че там от 1916 до 1931 г. са лежали тленните останки на един от най-големите ни поети.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
13.05.2009 г. 23:05
Посетено:
941
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7877-dimchova-vecher-v-sofiya