След-и

"Скалата" на Димитър Гонов и юбилей на патерица

Среща с писателя Димитър Гонов

"Скалата" на Димитър Гонов и юбилей на патерица
Димитър Гонов - крайният вдясно


◊ СЪБИТИЕТО

В Централния военен клуб - София, писателят Димитър Гонов представи последния си роман - "Скалата", излязъл миналата година. Тогава той навърши 75 години, но, както се пошегува приятелят му
Евтим Евтимов, от радост забравил да го отпразнува. Затова и Гонов отбеляза двете събития наведнъж на 11 май 2009 г.

Вечерта бе водена от поета Велин Георгиев. Откъси от книгата прочетоха авторът и актрисата Богдана Вульпе. Изказвания за "Скалата" и за цялостното творчество на писателя направиха литературният критик проф. Васил Колевски, Евтим Евтимов, Благовеста Касабова и други. Пианистката проф. Снежана Барова изпълни творби на Фредерик Шопен.

С романа си "Махалото" Димитър Гонов стана първият носител на Националната литературна награда "Николай Хайтов" (2004 г.)


◊ ИЗ СЛОВОТО НА ЕВТИМ ЕВТИМОВ

Димитър Гонов е широко скроен талант. На неговото самородно перо принадлежат както много разкази, новели, пиеси и радиопиеси, така и една телевизионна драма, получила първа награда на анонимен конкурс, и либретото на ораторията-опера "Езичници" (музика Евгени Чешмеджиев), записана и многократно излъчвана по БНР.

Преди години писах предговор към единствената му засега стихосбирка "През роса и коприва" и както тогава, сега също ще кажа, че тя е ярко явление в родната ни поезия. Защото той може да е многостранен талант, но талант, в който всичко започва и завършва с поезия. Даже неговият голям, неспокоен и вечно търсещ дух се дължи преди всичко на поета.

Ако в Библията е казано: "По делата ще ги познаете", съвсем естествено е да познавам Димитър Гонов по неговото творчество. Достатъчно е да спомена бележитите драми "По следите на бурите" и "Птици от различни ята" (в съавторство с Димитър Панделиев), неговите "Бесни ръце" и "Дойдох да ви попитам", играни от много професионални театри, печелили национални конкурси. Друга справка показва, че над 15 негови радиопиеси са излъчвани по националния ефир.

Известният драматург е автор и на книгите с разкази и новели "Тежък дъжд" и "Бял сняг, червен сняг", намерили отзвук сред културната общественост и високата оценка на литературната критика.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
12.05.2009 г. 23:27
Етикети:
Посетено:
1464
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7872-skalata-na-dimitar-gonov-i-yubiley-na-pateritsa