След-и

Творци от България и чужбина ваят скулптурни монументи в Русе

Вторият международен пленер по скулптура е посветен на Елиас Канети

◊ СЪБИТИЕТО

Втори международен пленер по скулптура започна на 11 май 2009 в Русе. Той се провежда под егидата на кмета на Община Русе инж. Божидар Йотов, отдел Култура към Община Русе - Ива Чавдарова, съорганизатор е и „Скални материали” АД - Русе. Фирмата традиционно предоставя безвъзмездно на участниците каменни блокове от русенски варовиков материал, придобит от местните кариери.


◊ ПОВЕЧЕ

Арт събитието е шестото поред като инициатива от страна на русенските творци и доказва във времето, че сътворените скулптурни форми имат място в заобикалящото ни парково пространство и са част от идентичната ни култура.

Този път международният пленер ще протече в рамките на десет дни под наслов „Елиас Канети и неговият свят”, а участниците от другите страни ще творят на свободна тема. Присъствието на монументи в градската среда и вписването в междублоковото пространство е другата идея на творци и организатори. Много нови идеи, материали и визия се реализират и оформят модерния облик на Русе. Пластиката пак трябва да стане неразделна част от всеки архитектурен проект и символ, който да носи красота и естетика. Русенският скулптор Зюхтю Калит е решил да посвети творбата си на
Елиас Канети, чиито първи години от детството са били прекарани точно тук, в крайдунавския град.

Организаторите са поканили нови имена за участие в скулптурния пленер, като се акцентира на факта, че пространствата в културния живот са безгранични и техните измерения намират общ творчески похват било в камък, картина, песен или стих. Участници в пленера са Сакари Пелтопа от Финландия, Алесандро Кану от Италия, Орфей Миндов от Велико Търново, Младен Младенов от Шумен и русенецът Зюхтю Калит.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
12.05.2009 г. 12:03
Етикети:
Посетено:
913
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7861-tvortsi-ot-balgariya-i-chuzhbina-vayat-skulpturni-monumenti-v-ruse