След-и

Творческа вечер, посветена на 100 години от рождението на Никола Вапцаров

Представяне на поетичен сборник

◊ СЪБИТИЕТО

В Клуба на дейците на културата в града под Сините камъни се състоя творческа вечер, посветена на 100 години от рождението на Никола Вапцаров. Рецитал по творби на видния български поет бе подготвен от учениците от Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Мария Кюри” (ръководител - поетесата Валентина Димитрова) и от актьора Михаил Илийков, носител на „Аскеер”.
          

◊ ПОВЕЧЕ

С участието на литературния критик Марина Койнова, на Майя Вапцарова и Ж. Кондев бе представен поетичният сборник “Светлая нежность моей любви” - със стихове на поети от Южна България. Той излиза от печат с подкрепата на Фондация „Вапцарова вяра” (редактор М. Вапцарова, ИК „
Жажда”, Сл., 2009). Преводът от български е на поетесата и журналистката Олга Малцева-Арзиани от Русия, а художественото оформление - на Гери Димитрова (Италия). В сборника са включени произведения (неравностойни в художествено отношение) от поетите Ваня Данева, Величка Петрова, Майя Вапцарова, Демир Демирев, Илия Желязов и Йордан Кирев. Гостуващите на вечерта творци развълнуваха присъстващите с авторското изпълнение на стиховете си, по някои от които е създадена музика от композиторката Елена Кожуховска и преводачката О. Малцева. Плод на творческото им сътрудничество са музикално-поетичните концерти и срещи в селищата на Южна България: Димитровград, Хасково, Пловдив, Горски извор, както и в Москва.
          
Племенницата на Н. Вапцаров благодари на  издателя и организаторите от “града на войводите, успял да запази пламъка на националната духовност”, и вплете в емоционалното си слово стихове на големия поет. Тя отговори на читателски въпроси за гроба му, личността на неговите родители и някои „съвременни прочити” на Вапцаровото творчество.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
27.04.2009 г. 00:33
Посетено:
1049
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7772-tvorcheska-vecher-posvetena-na-100-godini-ot-rozhdenieto-na-nikola-vaptsarov