След-и

Концерт "без маска и без грим"

Красимир Кунчев - площадният бард

Концерт "без маска и без грим"


◊ СЪБИТИЕТО

Не просто бардовски концерт, а същинско шоу със скечове, рецитации и авторски песни сътвори на 23 април Красимир Кунчев в салона на столичното читалище „Николай Хайтов”. Мнозина го знаят и помнят от изявите му в Ловеч по време на тамошния Бардфест; но Краси по-рядко взема (или почти не) участие в други събирания на поети с китара по национални срещи и фиести…

За сметка на това го гледаха и слушаха стотици и хиляди в дните на студентските и кремиковчанските протести през тази тежка зима, последвана от студена пролет, в които той взе дейно участие като истински бард. Защото неговите песни са с директни (но не и плакатни, тъй като стиховете му са много художествени от поетична гледна точка) и конкретни послания и адресати. Те – при все че между тях има и много лирични и дори „кахърни” песни – са социални, граждански, протестни в добрия смисъл на думата.


◊ ОЩЕ ЗА КОНЦЕРТА

Краси е рефлективен поет и пише по актуални и злободневни теми – като се започне с бездуховността и политическата безпътица и си стигне до Кризата и нравствения упадък на обществото.

Освен песните, Краси изпълни със завиден артистизъм свой скеч (дегизиран като улична търговка на книги), епиграми и фейлетони, публикувани в хумористични издания, между които и флагмана на хумора и сатирата - вестник „Стършел”.

Сред песните, които изпя, имаше и някои по стихове на други поети –
Иван Николов и Иван Вазов („Средство да нямаш врагове”), но основната част бяха по негови стихове.

Въздействащи и като мелодика и инструментално изпълнение, те бяха приети много добре от присъстващите в залата.

Що се отнася до „отсъстващите”, мога да кажа само, че те бяха и … губещите, за което вината е в съвпадението с други прояви на наши приятели бардове и в други, вероятно уважителни, причини.

Макар че живее и работи в София, Краси досега не е участвал във фестивала Софийски вечери на авторската песен – грешка, която ще бъде поправена още през тази година.


От творчеството


Пълен идиот
 
Боже, колко простотия
трови нашия живот!
Как от нея да се скрия -
да не стана пълен идиот?

Нямам връзки, нямам име,
нито в банката – пари.
Всеки иска като виме
да ме стиска и дои.

Точки ли за пенсия да трупам?
Аз такава участ не желая:
дотогава просто ще изкукам
или билков чай ще пия в Рая.

Може би на ТЕЛК ще ида,
щом търпя такъв живот,
та професор някой там да види
как съм станал пълен идиот!

Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
24.04.2009 г. 08:59
Етикети:
Посетено:
1053
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7751-kontsert-bez-maska-i-bez-grim