След-и

Себеразкриването на Боян Болгар

Възкръсването на един необикновен дух

Себеразкриването на Боян Болгар


◊ СЪБИТИЕТО

На 22 април 2009 г. в кафе-клуба на Столичната библиотека се състоя премиерата на една удивителна книга - „Себеразкриване – размисли и откровения” (2008) от Боян Болгар (1907-1984). Съставителството и предговорът са дело на Светла Тошева - главен уредник в Националния музей на българската литература, а художественото оформление – на Ивелина Велинова. Книгата е издадена от издателство „
Факел” с финансовата помощ на Министерството на културата.

Красиво оформеното томче бе представено от издателя и поет Румен Леонидов в присъствието на най-близките сродници на несправедливо (но и едва ли случайно) позабравения днес писател – есеист, романист и драматург, между които снахата Нина Болгар и внукът Боян, представители на Столична община, музейни специалисти от НМБЛ, ценители и приятели на изящната българска словесност.

В артистична и непринудена атмосфера, за която допринесоха виртуозните изпълнения на пианистката проф. Наумова от Велико Търново, за пътя на размислите и откровенията на Боян Болгар от ръкописа до печатницата и читателя говориха Светла Тошева и Румяна Пашалийска – директор на НМБЛ. Иво Милтенов сподели свои лични впечатления от срещите си с писателя. Нина Болгар – снаха на писателя, изказа дълбока благодарност за положените от съставителя и издателя усилия размислите на писателя да видят бял свят.


◊ ОЩЕ ОТ ВЕЧЕРТА

Прозвучаха откъси от книгата, прочетени от младата актриса г-ца Луканова, а песенен поздрав към „хората, които четат и светят”, отправи поетът с китара Славимир Генчев.

Своя предговор Светла Тошева започва така: „Всичко, що казвам, го мисля. Но не казвам всичко, що мисля." Този афоризъм, написан от Боян Болгар върху листче с размери 8,5/5,5 см на 1.Х.1940 г., може да помогне на литературния изследовател да намери верния път към писателя, към обяснението какво, как и защо е написал, какво е казал и какво - премълчал. Работата с писателския архив носи удоволствието на откритието. Познаваш книгите, живота, обществените изяви, изградил си мнение за писателската личност и поведение. Но ровенето из прашните хартии често ти поднася изненади, които искаш да споделиш.”

Болгар е от писателите, които незаслужено бяха забравени през последните двайсетина години, но ето че сега, броени дни след Възкресение Христово, възкръсва един необикновен български дух, изтъкна Румен Леонидов. Книгата излиза 25 години след смъртта на Болгар и е същинска находка, открита от Светла Тошева в архива на писателя, който се съхранява в НМБЛ (предаден е там от наследниците му – б.а.).

„Себеразкриване – размисли и откровения” е истинско писателско и чисто човешко Откровение, защото съдържа дневникови записки и откъси от писма на писателя до съпругата му Надя, писани от началото на 30-те до средата на 40-те години на 20-ти век. В тези изящни късчета в проза есеистът Болгар разкрива свои най-съкровени размисли за Любимата, за Жената, за любовта и секса, за взаимоотношенията между силния и слабия пол (тези негови разсъждения често прозвучават като сентенции и афоризми от най-висока класа и „могат да помогнат на жените да проумеят по-дълбоко мъжката психика и природа”, подчерта г-жа Болгар), както и своите прозорливи наблюдения върху онази драматична епоха и особено върху събитията непосредствено преди и след 9.ІХ.1944 г.


◊ ОЩЕ ЗА КНИГАТА

Неизмеримо езиково богатство, тънко нюансирана афористична мисъл, изящен изказ, неподражаем стил, дълбок психологизъм и познаване на човешките чувства и страсти – това са само част от характеристиките, които могат да докоснат всеки читател.

Така благодарение на дарителството на сем. Болгар, на колектива на НМБЛ, на съставителката Светла Тошева и на доброто сътрудничество с издателя Румен Леонидов при подкрепата на културното министерство на бял свят – сред морето от нискокачествена книжнина с фалшив блясък – се появява един истински литературен бисер, отлежавал десетилетия в дълбоководната мида на неподправения талант.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
23.04.2009 г. 08:35
Посетено:
1048
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7744-seberazkrivaneto-na-boyan-bolgar