След-и

Вечните въпроси пред човека в "Роден в Европа, на нашата улица"

Театрално-музикален спектакъл

◊ СЪБИТИЕТО

На 22 април 2009 г., от 19 часа в гр. Русе - Доходно здание, Голяма сцена се игра спектакълът "Роден в Европа, на нашата улица" с участието на Стоян Алексиев - актьор, и Константин Казански - певец.


◊ ЗА СПЕКТАКЪЛА

Спектакълът ни пренася в духовната атмосфера на Париж през 60-те години на миналия век. Ние неусетно ставаме обитатели на едно драматично време, в което започваме да си задаваме въпросите - Какво става с нас, Имат ли смисъл битките ни в живота?

Текстовете на Алфред дьо Мюсе, Пол Валери, Бертолт Брехт и Саша Гитри, които изграждат спектакъла, създават у нас модернистично светоусещане за ценностите на човешкото битие, провокират ни да се спрем и да се замислим за „вътрешните” ни състояния като любов, мълчание, свобода и надежда. Всичко това ни дава възможност да запазим човешкото у себе си, да откриваме непрекъснато основните координати на жизнения ритъм, да преосмислим отношението си към другите.

В спектакъла умело са включени неиздавани досега песни на Казански, писани във Франция през последните 30 години, които не са просто музикален фон, а друга естетическа възможност за изразяване на поставените вълнуващи проблеми.


◊ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Стоян Цветанов Алексиев е роден на 15.03.1951 г. във Варна.  Завършва  ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1975 година в класа на проф. Елка Михайлова. Работил е в театрите в Шумен и Пловдив. В периода 1997-2000 г. е директор на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна. По-голямата част от театралната му кариера е в Народния театър "Иван Вазов", където по-главните му роли са: Отец Матей Миткалото в "Тайната вечеря на дякона Левски" от Стефан Цанев, Галилей в "Животът на Галилей" от Бертолт Брехт, Кардиналът в "Лоренцачо" от Алфред дьо Мюсе, Робеспиер в "Спомен за една революция" по Георг Бюхнер и Хайнер Мюлер, Павел във "Васа Железнова 1910" от Максим Горки, Д-р Дорн в "Чайка" от А.П.Чехов, Ричард в "Цената" от Артър Милър, "Гъбата или Обратното на обратното" от Цветан Марангозов, Баронът в "На дъното" по Максим Горки, Мик Доуд в "Черепът на жената на гробаря или Бившият присмехулник на малкия град” от Мартин Макдона, Креон в "Едип цар" от Софокъл, Макбет в "Макбет" от Уилям Шекспир.

Участвал е и във филмите:  „Патриархат” (2005), „Дон Кихот се завръща” (1996), „Бай Ганьо тръгва из Европа” (1991) и др.

 

Константин Рачев Казански е роден на 1.07.1945 г. в град Свищов. В началото на 70-те години избира да живее и работи в Париж. Там той работи предимно в руските кабарета, като акомпанира изявите на различни изпълнители. През 1987 г. създава известния "Казански хор", който му данася световна слава. Казански е автор на книгата "Руско кабаре" и стихосбирката "Писма от Париж”.
Автор:
Никола Бенин
Публикация:
22.04.2009 г. 18:34
Етикети:
Посетено:
1325
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7737-vechnite-vaprosi-pred-choveka-v-roden-v-evropa-na-nashata-ulitsa