След-и

Поетично-музикална вечер на Кръста дни преди Възкресение Христово

Среща с творчеството на Димитър Христов

◊ СЪБИТИЕТО

На 9 април 2009 в столичното читалище „Пенчо Славейков” се състоя вълнуваща среща от поредицата „Вечери на Кръста” с творчеството на поета Димитър Христов.

Водеща на проявата бе поетесата Романьола Мирославова. За последната стихосбирка на Димитър Христов – „Молитва за България” (излязла в поредицата „Аметистова роза” на Националния музей „Земята и хората”), слово произнесе литературният критик Благовеста Касабова, която направи задълбочен анализ на тематичната, съдържателната и художествената специфика на Димитър-Христовата поезия, акцентирайки върху нейния граждански, социален и лирически патос, често преливащи се един в друг и определящи „запазеното” му място в съвременната българска поезия.

Г-жа Касабова не пропусна да отбележи и други постижения на Христов, който е автор и на успешни пиеси, поставяни на български и чуждестранни сцени, както и на десетки авторски песни, включени в диска „Сърдечен ритъм”.

Димитър Христов прочете най-емблематичните си патриотични, социални и любовни стихотворения от новата си книга (която по характер е антологична и съдържа стихове от досегашните му стихосбирки, както и редица нови стихотворения) и изпълни няколко свои авторски песни.

Вечерта продължи с поздравления от приятели, между които Петя Цолова, Георги Драмбозов, Цветан Генов, Виктория Катранова, Славимир Генчев, и с раздаване на автографи на чаша „великденско” мелнишко вино.


◊ ОТ ПОЕЗИЯТА

Каменоломна

Животът е каменоломна.
Откъртвам камъни, троша –
павирам пътя си със спомени,
споени с тяло и душа.

Направих мускули, мазоли,
но от труда не загрубях;
така със воля и неволя
преодолявам кал и прах.

Пред мен е планина огромна,
зад мен се вие стръмен път,
павиран с камъни и спомени –
с душа надмогнах всяка плът!

Къде отивам, как ще стигна,
ще доживея ли, не знам,
но знам, че с чук, перо и книга
извежда пътят ми към храм!

Димитър Христов
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
10.04.2009 г. 11:23
Посетено:
1132
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7673-poetichno-muzikalna-vecher-na-krasta-dni-predi-vazkresenie-hristovo