След-и

Изложба и литературно четене за любовта

Да се влюбиш в Кърджали

Изложба и литературно четене за любовта


◊ СЪБИТИЕТО

В навечерието на Световния ден на влюбените - 14 февруари, кърджалийските творци направиха своя малък поклон пред вечността на любовта и изкуството.

От 17.30 часа в Арт галерията на бул. “Тракия” беше открита изложба-четене под наслов “Да се влюбиш в Кърджали”. Организатори на проявата са РБ “Н. Вапцаров” и Младежки център “Кръг” - Кърджали.

Това е една нестандартна изложба, вдъхновена от писмо на известната местна художничка Станка Димитрова, писано преди 47 г., в което открихме нейно “обяснение в любов” към града... “…от сълзите ще разтворя най–хубавите и топли краски, за да обрисувам Кърджали, да му покажа колко го обичам, колко всъщност обичам неговите хора и живота…”, коментира Радост Николаева - директор на Арт движение “Кръг”. Тя сподели, че експозицията съдържа около 20 “картини-платна”, изписани автографски с мисли и впечатления на известни личности, свързани по някакъв начин с Кърджали, превърнали се вече в част от културната памет на града. Сред тях са имената на краеведката Мара Михайлова, Вълчо Табаков, балетиста Хикмет Мехмедов, поетесата Петя Караколева, големия български артист Любимир Кабакчиев, Кирила Герджикова, Теофана Текелиева, музиканта Иво Папазов-Ибряма, Г. Райчевски, биоложката Стефана Василева и др.

“Просто нямаш никакъв шанс да не обичаш Кърджали” споделя скулпторът Зиатин Нуриев, а поетът Георги Талев ни е оставил своето откровение “Поетите винаги са събирали прашинките любов като един вечен любослов в сърцата си, но не само за себе си, а и за другите“.

След откриване на изложбата вечерта продължи с литературно четене и веселие в Културно-методичния център към РБ “Н. Вапцаров“, с разговор за измеренията и езика на любовта, с много музика и специално подготвените любовни епиграми пожелания на кърджалийския доайен на хумористите Тодор Мухтаров. Творците честваха тържествено и 50-годишния юбилей на кърджалийския писател Георги Величков, роден точно на 14 февруари.


Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
16.02.2009 г. 18:13
Посетено:
1438
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7316-izlozhba-i-literaturno-chetene-za-lyubovta