След-и

"Peak Experience Trio" поднесе най-новите джаз вариации на русенската публика

Барабанистът Иван Македонов е българското присъствие в норвежката група

"Peak Experience Trio" поднесе най-новите джаз вариации на русенската публика


◊ СЪБИТИЕТО

Норвежката джаз формация "Peak Experience Trio" бе на турне из страната в периода от 24 януари до 1 февруари 2009. Тримата музиканти - Рой Пауъл, Пер Матисен и Иван Македонов са познати с изпълненията на оригинални композиции на Roy Powell, които са комбинация от рок-джаз, фънк и фюжън.

Това е второто турне на групата в България и се организира от "Dingo Music”. Гостуването им в Русе бе осъществено и с подкрепата на посолството на Кралство Норвегия и Макс Мюзик Клуб Русе.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СЪСТАВА

Триото е базирано в Осло, Норвегия и e проект на популярния британски пианист Рой Пауъл. Самият той има зад гърба си записани над 20 албума, радващи се на популярност в световен мащаб. Албумът му от 2001 година - "North by Northwest” е избран за най-добър музикален продукт от Amazon.co.uk. Рой Пауъл е роден в Англия, но се установява в Норвегия, преди повече от 10 години. Обича да експериментира с музикалните инструменти и да представя пред феновете на джаза все по-нови находки. Така например в Русе той плени аудиторията с прекрасното си изпълнение на мелодика (духов музикален инструмент с клавиатура и с тембър, наподобяващ акордеон или хармоника - бел. ред.). Рой Пауъл е блестящ в творческите си търсения на нови и модерни форми. Освен това е добър и в непринудения флирт с публиката, която пее и го аплодира.

Пер Матисен е завършил престижния "Berklee College of Music" в Бостън, САЩ, със специалност бас и е свирил с музиканти като Geri Allen, Adam Nussbaum, Teri Lyne Carrington, Gary Thomas, Gary Husband, Ralph Peterson, Ngyuen Le и др.

Иван Македонов (барабани) е роден в Бургас, но живее повече от 15 години в Норвегия. Учи класическо пиано и перкусии в музикалното училище в родния си град, a по-късно взема майсторски класове при Dave Weckl и Erik Smith. Установяването му в Норвегия не е случайно. В краткото ми интервю с него той разказа, че баща му също е музикант и точно преди петнадесет години се установил там. Преди да се съберат, тримата джаз музиканти от "Peak Experience Trio” са свирили в различни клубове в северната страна. Така той разкри и изявите си в "Loud Jazz Band” и съвместното му участие с някои от най-влиятелните норвежки музиканти като Jens Fossum, Stig Wigestrand, Karin Krog, Vidar Busk, Wayne Brasel, Chris Washburne, Erik Johannessen и други. В момента българинът преподава барабани в норвежки музикални училища. Като рекламно лице на барабани "Yamaha" за Норвегия, води често и "Drum Clinics" и "Workshops".


◊ КОНЦЕРТИТЕ

Програмата на триото включваше концерти в градовете Плевен, Русе, Велико Търново, Бургас и Стара Загора. В софийския клуб "Swingin’ Hall” норвежците останаха доволни от джем сешъна, защото имаха възможност да свирят с осемчленен цигански брас бенд от Видин - Братя Ангелови. Самият Рой Пауъл сподели в Русе, че е останал впечатлен от музикалното им присъствие и колоритност. Интересно в звученето на норвежката група са българските фолклорни ритми в джаз вариациите. За съжаление те не ги представиха пред русенската публика. Освен че ги привличат нашенските мелодии, ръководителят на групата сподели, че присъствието на българина Иван Македонов е осезателно и самият Рой го чувства като сроден по душа. Допада му и скитническият елемент, заложен у двамата музиканти.

Гостите не скриха и факта, че Норвегия е страната, която подкрепя и води добра политика по отношение на богатия културен живот. Много от изявите на творците са подкрепени и това допринася за популяризирането на изкуството в тази страна. Този пример дава отговор на въпроса защо почти всички музиканти, независимо дали са от България, или от САЩ, предпочитат да се реализират в Норвегия. На гостите им допадна, че в България има големи сцени и могат да свирят своите джаз интерпретации пред една доста добра публика.

Норвежкото трио посети веднъж България през март миналата година. Тогава ги гледаха и слушаха почитателите на тяхната музика от Русе, София и Пловдив.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
06.02.2009 г. 22:52
Етикети:
Посетено:
1254
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7257-peak-experience-trio-podnese-nay-novite-dzhaz-variatsii-na-rusenskata-publika