След-и

Обсъждане творбите на авторите от Сливен за 2008 г.

Физиономичност, колорит и автентичен дух на времето

◊ СЪБИТИЕТО

На януарския Петъчен литературен салон към РБ „Сава Доброплодни” бяха представени излезлите през 2008 година книги на писателите от Сливен и региона. Срещата, водена от журналистката Нели Димитрова, съпричасти автори, критици и читатели към художествените внушения и света на повече от четиридесет произведения, от които десет стихосбирки (любовна лирика, социална поезия, сборници) и над тридесет – с проза.

Прегледът на „книжната продукция” има вече традиции и се провежда за единадесети път, като през настоящата година поканените ямболски творци Димитър Бечев (за прозата) и Тенко Тенев (поезия) отново анализираха задълбочено постиженията на сливенските си колеги по перо. По оценката на организаторите „авторите са утвърдени писатели от различни творчески съюзи и от други области на изкуството, които впечатляват със своята искреност и творческа смелост”.
           

◊ ПОВЕЧЕ

Сред представените произведения преобладават романи, сборници, пътеписи, историко-краеведски изследвания, есеистични, биографични и философски текстове. Сред тях е и книгата на Н. В. Пр. Йоаникий, Митрополит Сливенски „Духовни напътствия за покаяние и изповед” (Синодално издателство, С., 2008 г.), както и изследването за театъра от Стефан Кортенски и Мирослава Кортенска (съставител), мемоарна творба на Станка Пенчева, интервюта на К. Кеворкян и др. Книгите на творците от Сливен излизат със знака на утвърдени национални издателства, както и на регионалните „Обнова”, „Жажда” и „Компас”.

Бяха представени  и Годишникът на РИМ – Сливен '08, сборник с биографиите на изтъкнати сливенци (част втора), както и изданията на РБ „Сава Доброплодни” за изминалата година: двуезично – за културния институт, юбилеен вестник и два сборника от Десетия национален фестивал на детската книга – с доклади от „кръглата маса” и с творбите на децата-участници. Представящите откроиха силата на художественото въздействие в поетичните книги на Дамян Дамянов, Павел Веснаков,  Евгения Генова, Михаил Илийков, както и в прозата на Деньо Денев, Камен Васевски, Атанас Славов, Иванка Денева, Андрея Илиев, Венцеслав Гандев, Соня Келеведжиева, Сава Пеев и др. 

Литературният критик Димитър Бечев подчерта отликите за голяма част от произведенията на творците от Сливен: физиономичност, колорит и автентичен дух на времето, което отразяват. В обсъждането със свои изказвания участваха  Николай Султанов, Диана Тотева и др.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
01.02.2009 г. 23:38
Етикети:
Посетено:
989
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7235-obsazhdane-tvorbite-na-avtorite-ot-sliven-za-2008-g