След-и

Яворовите януарски дни

Чирпан, 2009

◊ СЪБИТИЕТО

Четиридесет и първото издание на Яворовите януарски дни 2009 година се проведе от 13 до 15 януари в Чирпан. Празникът бе организиран от
Община Чирпан и Къща музей "Пейо Яворов" и продължи традицията за честването на големия български поет П. К. Яворов.
 
Новото в тазгодишните Яворови дни бе запалването на огъня на Яворовата поезия в неговия роден дом. 
Специален гост на Яворовите дни беше зам.-министърът на културата Явор Милушев, изиграл достойно ролята на Яворов във филма “Дело № 205/ от 1913 г.” Той запали огъня на Яворовата поезия пред паметника на Яворов с думите: “Това не е обикновен и дежурен ритуал, а символ на огъня, който гори в нас само като споменем името на Пейо Крачолов Яворов. Съдбата е погалила България и нейните потомци малко след Освобождението й, когато се раждат нейните най-големи духовни водачи и велики поети, какъвто е Яворов. Да пазим неговите послания, да намерим сили да ги разпространяваме сред младежта, така ще се идентифицираме като истински Българи!" Кметът на град Чирпан Васил Донев изрази благодарността на чирпанлии от участието на зам.-министъра в празника и връчи почетен плакет на Община Чирпан на Явор Милушев.

Представено беше вино със запазена марка на фондация “Яворов” - вино “Маврудъ Крачолов”. Главният уредник на къща музей “П. Яворов” Тодор Иванов разказа моменти от живота на фамилията Крачолови, свързани с производството на вино. Бащата Тотю Крачолов е произвеждал едно от най-хубавите вина в града със същото название, а братът на Яворов - Никола, също се е занимавал известно време с лозарство и фалит в тази дейност е причината той да сложи край на живота си.


◊ ОЩЕ ОТ ПРОГРАМАТА

Акцент в програмата на Яворовите дни бе представянето на книгата “Културната мисия на кръга “Мисъл” от Мирослава Кортенска. Книгата бе представена от Паулина Новакова - директор на програма “Христо Ботев” на БНР, която направи паралел между сложното време на 20-те години на миналия век и съвремеността ни.

Две изложби бяха открити в рамките на Яворовите дни. Ученици от специализирана паралелка по изобразително изкуство с ръководител Елена Понева от СОУ “Яворов” в Чирпан представиха изложба с произведения от природни материали, а в ХГ “Г. Данчов-Зографина” бе изложена колекция от рисунки от фонда на ХГ “Жорж Папазов”, гр. Ямбол с 35 творби на художници от различни поколения от 20-те до 90-те години на миналия век: Владимир Димитров–Майстора, Илия Бешков, Иван Газдов, Стоян Цанев, Христо Нейков, Стоимен Стоилов, проф. Петър Чуклев, Любен Диманов.

Друг акцент в Яворовите дни бе словото на д-р Михаил Неделчев "Хайдушките копнения на Яворов". "Яворов избира Македония като своя съдба, защото без националното обединение Яворов не чувства свободна, завършена България. Няма в новата европейска история такава среща на поезията и национал-революционната борба като Ботев и Левски, като Яворов и Гоце Делчев, затова наш дълг е Яворов да бъде представян в целия свят биографично не само като трагически поет" - каза в словото си изследователят на Яворовото творчество и носител на голямата Яворова награда за 2008 г. Михаил Неделчев.

“Македония пее за Яворов” бе вечерта-символ на поклонението на наследниците на македонските революционери – съратници на Пейо Яворов, които пазят жив спомена за войводата и до днес и го тачат редом с  най-великите българи. В град Разлог имаме паметник на Яворов и на Левски, които почитаме дълбоко - разказа зам.-кметът на Разлог Георги Тренчев. Внуците на телохранителя на Яворов Ташко Горов - Филип и Панайот Горови, дариха на къща музей “П. Яворов” в Чирпан снимков материал от личния архив на Ташко Горов.

Поетичен рецитал на поетите Валери Станков, Георги Ангелов, Илиана Илева, Светла Караянева и Катя Стоилова, театралната постановка ”Цар Шишман” на ДТ “Гео Милев” Ст. Загора и изпълненията на македонски песни от мъжка вокална формация “Перун“, град Разлог, бяха поетично–музикалното поклонение пред паметта на големия Яворов.
Автор:
Елена Шопова
Публикация:
19.01.2009 г. 15:19
Посетено:
792
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7164-yavorovite-yanuarski-dni