След-и

Първи концерт на Плевенската филхармония за 2009

Пианистът Румен Трайков отново на плевенска сцена

Първи концерт на Плевенската филхармония за 2009


◊ СЪБИТИЕТО

На 15 януари Плевенската филхармония изнесе първия за 2009 година концерт под диригентството на Марк Чикеш и солист Румен Трайков – пиано. Почитател на класическата и романтична музика, Марк Чикеш поднесе на плевенчани произведения от двама колоси на Романтизма – Антонин Дворжак и Йоханес Брамс.

Седмата симфония на Дворжак впечатлява с мащабните си изграждания и бляскави кулминации. Музиката – вълнуващ химн на родината, наситена с красиви мелодии и фолклорни мотиви, бе изпълнена майсторски, стилно и с характерната за композитора пищност.

Брамс композира своя Първи клавирен концерт едва 26-годишен, но и днес, 150 години след премиерата му, всеки слуша и високо оценява тази прекрасна музика, наситена с драматизъм, поетичен лиризъм, съзерцание, жизнерадост.


◊  ИЗПЪЛНЕНИЕТО

Респектиращата интерпретация на Румен Трайков, прекрасния му пианистичен звук и вродено чувство за колорит, накараха публиката да затаи дъх. Да се изгради съвършената конструкция на това мащабно звуково платно е изключително трудно. Но наученото в класа на проф. Стела Димитрова-Майсторова в НМА “Панчо Владигеров” – София, обогатяването в майсторските класове на Ф. Радош, Р. Готони и А. Куюмджиян, както и натрупаният опит като солист на няколко оркестри в България, помогнаха на младия плевенчанин. Задълбочен, убедителен, талантлив! В репертоара на 23-годишния пианист, който помним от концертните му изяви още като ученик на Мариана Начева в НУИ “Панайот Пипков”, вече са Втория концерт от Лист, Втория от Шопен, този на Шуман, както и три концерта от Моцарт и два от Бетовен.

След концерта Румен Трайков сподели, че е свирил няколко произведения от Брамс: двете рапсодии, една балада и Първия клавирен квартет, което със сигурност му е помогнало за концерта. “Чувствам се удобно в музикалния свят на композитора. Мислен като симфония, този концерт е предизвикателство към изпълнителя най-вече в психологически план, но не без значение са огромните мащаби, често сменящите се емоции и трудностите от техническа гледна точка.”


Автор:
Августина Серафимова
Публикация:
18.01.2009 г. 23:36
Посетено:
2889
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7160-parvi-kontsert-na-plevenskata-filharmoniya-za-2009