След-и

Русенци сътвориха стая в ледения хотел

Лилия Поборникова за трети път посреща рождения си ден във фамозната сграда

Русенци сътвориха стая в ледения хотел
Българската стая в ледения хотел.
Автор на снимката: Л. Поборникова



◊ СЪБИТИЕТО

Русенският тандем Лилия Поборникова и Виктор Царски се завърнаха в края на миналата година от Швеция. Двамата участваха в изграждането на ледения хотел в Лапландия, който се строи от близо 38 творци от различни страни. Интересното решение за атрактивна стая на единствените български творци, които за трета поредна година отново се изявяват, допадна на домакините.


◊ ПОВЕЧЕ

Русенката
Лилия Поборникова е завършила специалност „Дърворезба” в Художествената академия и работи на свободна практика. Най-голямото предизвикателство в творческия й път са участията й в международни пленери. Досега тя има многобройни изяви в САЩ, Бразилия, Аржентина, Чили и Европа. Талантливата авторка работи заедно със своя приятел Виктор Царски, който в момента е архитект. Те спечелиха симпатиите на организаторите, които тази година ги поканиха без колебание.

От 3 до 20 декември българският тандем е успял да се справи с поставената му задача, като е работил при температура минус 5 градуса във фамозната ледена сграда. И за да бъде още по-убедителна, че този факт е нищо, Лилия Поборникова допълва, че температурата на въздуха навън е била минус 30 градуса. Според скулпторката домакините много добре са се грижили за комфорта на всички участници, които изграждат хотела.
 
Този път тандемът Лилия и Виктор решиха да изненадат гостите и домакините с нестандартната идея за оформяне на стая. Цялото помещение в хотела е направено от 15 гъби, чиито дръжки са издялани от лед. Талантливата художничка разказва, че идеята да направи този елемент, е дошла от английската дума mushroom (втората част на думата в буквален превод е стая).

Отсядайки в хотелската стая, всеки турист има усещането, че е попаднал в страната на чудесата, чийто герой е Алиса. Размерите на българската хотелска стая са: 7,10 метра дължина, 4,50 широчина и 3,50 височина. Останалите 21 стаи се изграждат и идейно оформят от останалите участници от САЩ, Германия, Русия, Латвия, Австрия, Швеция, Япония, Англия, Чили, Македония.

Творческият тандем досега се е представял с интересни идеи, които журито оценяваше като атрактивни и приложими и ги допускаха до участие след предварително подготвяни конкурсни проекти. През 2006 година Лилия и Виктор кандидатстваха с проект за стая-релакс, издълбаните капки вода по стените внушаваха чувството за спокойствие. Следващата година - 2007, проектът им отново бе подчинен на любимата тема на скулпторката - водата. Тогава двамата с Виктор умело пресъздадоха движението на водната стихия в малкия, но красив леден оазис. Решението на дръзките автори е било да внушат не само релаксиращото въздействие на водата, но и другото качество – да отвежда всеки гост до желаното място. Затова и стаята бе наречена „Dream”.
 
Удоволствието да се преспи само за една нощ в ледената хотелска стая е 600 евро, а смелите мечтатели и авантюристи са много и винаги предварително правят резервации, още преди ледената сграда да е построена. Като дръзналите да си позволят този необичаен лукс получават еленова кожа за постелка и спални чували. Посетителите могат да ползват всички ледени предложения за развлечение - да пийнат в ледения бар, да посетят църквата, както и да разглеждат през деня останалите стаи в приказния дворец.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
16.01.2009 г. 23:35
Посетено:
1467
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7153-rusentsi-satvoriha-staya-v-ledeniya-hotel