След-и

Представяне на "Книга на Енох" от проф. Боряна Христова

Книга-разказ за тайните на света и неговите сътворения

Представяне на "Книга на Енох" от проф. Боряна Христова


◊ СЪБИТИЕТО

В Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" се състоя представяне на книгата на проф. Боряна Христова "Книга на Енох". Изданието е отпечатано в издателство "Кралица Маб".

Книгата на проф. Христова, директор на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", бе представена от д-р Елисавета Мусакова, която изтъкна заслугите на автора в изследването на темата за Енох, в издирването на нови документи на паметника, създаден още преди новата ера.


◊ ОЩЕ ОТ СРЕЩАТА

Проф. Валери Стефанов говори повече за явлението на човешката мисъл, за културата Енох: "Ние сме част от Енох, от неговата култура, в която човекът е същество, което иска да види нещо друго, по-различно от реалния свят. В програмите на нашата действителност има някои изходи, които може да отидат някъде другаде, и книгата на Енох се занимава с тези изходи. Тя е обърната както към бъдещето - какво ще бъде, така и към миналото - какво е било и какво сме изгубили. Тоест, книгата на Боряна Христова е и важна, и поучителна, която дума е синоним на думата "мъдрост".

В своето изказване Надежда Захариева, зам.-министър на културата, сподели с радост, че е щастлива от това, че е един от първите читатели на "Книга на Енох", че този труд на проф. Боряна Христова е изключително явление в културата на България.

Издателят на книгата, Николай Аретов, каза: "Книга на Енох" е особена. Енох - това е един от големите паметници на човешката мисъл. Според изследователите той е създаден през V-IV век пр.н.e. и е разпространен в Европа, Близкия изток, северна Африка... Три религии - юдейство, християнство и ислям я четат по някакъв начин. Проникнала рано и в България. Но това е първото печатно издание на славянската и българската версия и първият пълен превод на етиопската версия, която е най-широката.

Проф. Боряна Христова е автор на предговора, превода и бележките. Тя отдавна се занимава с тази книга и има към нея специално отношение. Изданието има тази особеност, че е насочено и към специалистите, и към широката публика. В коментарите, макар и не много пестеливи и строго академични, има много интересни неща, които Боряна Христова за пръв път ги казва".

В края на срещата проф. Боряна Христова сподели: "Това не е научна книга, а една книга-разказ за тайните на света и неговите сътворения. Тя е вълшебна приказка и като такава е за любовта".
Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
13.12.2008 г. 21:56
Етикети:
Посетено:
1424
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7035-predstavyane-na-kniga-na-enoh-ot-prof-boryana-hristova