След-и

Представяне на книгата на Александър Теодоров-Балан "Любовь за родна речь"

Книга от поредицата "Университетско наследство" и по случай 120-годишнината на СУ

Представяне на книгата на Александър Теодоров-Балан "Любовь за родна речь"


◊ СЪБИТИЕТО

В конферентната зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя представяне на книгата на първия ректор на Университета Александър Теодоров-Балан "Любовь за родна речь".

Това обемисто и уникално издание е отпечатано в издателството на Софийския университет през 2008 година, в поредицата "Университетско наследство". Книгата на ненадминатия български езиковед и учен-филолог А. Балан е издадена във връзка с 120-годишнината на СУ и 120 години на висшето образование в България.


◊ ПОВЕЧЕ

Доклад за ролята на Александър Теодоров-Балан в българското езикознание и наука и за книгата "Любовь за родна речь" изнесе проф. Василка Радева, съставител на сборника. Проф. В. Радева и другите, участвали в подготовката и издаването му, допринасят с тоя том да се реабилитира делото на Балан в неговата пълнота, а не от едностранчива гледна точка - езиковедска, която е наложена в обществото.

Проф. Владко Мурдаров от Института за български език към БАН каза: "Всичко, за което говореше Балан със своя публицистичен патос и филологическа задълбоченост, звучи така, сякаш е написано вчера или днес. Полезна е преди всичко неговата препоръка за чистотата на езика, за подбора на средствата, чрез които родният български език трябва да освободи снагата си от чуждиците. Много български думи са рожба на езикословеца Балан, които запазват стилистичната си осветеност и днес, носейки аромата на българското слово. И ако си даваме сметка за всичко това, не можем да повярваме, че са изминали почти 150 години от неговото рождение и 50 години от смъртта му".

Доц. Гергана Дачева, преподавател в катедра по български език и стилистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" подчерта: "За Балан се говори като за учен-езиковед. За мен той преди всичко е филолог. Мисля, че в крайна сметка всички така го възприемаме, независимо дали сме езиковеди или литературоведи". По-нататък тя добави: "Аз искам да кажа няколко думи за по-приятната част от книгата, а именно - за любовта за родна реч и хубостта на българския език, тъй като това са важни аспекти на делото, останало ни от академик Балан". Доц. Дачева прочете откъс от статията "Любовь за родна речь", която и дава заглавието на сборника.

Димитър Томов, дългогодишен директор на издателството на Софийския университет "Св. Климент Охридски", говори за трудностите в издаването на книги и за изпълнението на своя дълг пред Александър Теодоров-Балан, издавайки книгата му. Според него Балан е една от легендите на университета, той присъства духовно и със своите трудове, и с вицове и притчи. Той припомни един от вицовете за Балан, който не си помнел годините, но е бил доволен от това, че и враговете му са умрели.

На представянето на книгата на Ал. Балан "Любовь за родна речь" присъстваха учени-езиковеди и изследователи на богатото езиковедско наследство на първия ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който е родом от Бесарабия (с. Кубей), където едно от училищата носи неговото име. Сред тях бе и потомката на Балан - правнучката Екатерина Апостолова, която работи в същия Софийски университет, на който прадядо й дълги години е бил ректор и преподавател по български език.

Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
11.12.2008 г. 15:45
Етикети:
Посетено:
2424
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7022-predstavyane-na-knigata-na-aleksandar-teodorov-balan-lyubovy-za-rodna-rechy