След-и

Два празника в Кърджали

Два празника – с един език, този на любовта

Два празника в Кърджали


◊ СЪБИТИЕТО

По случай Курбан байрама и Рождество Христово клуб „Вярата” при Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” проведе няколко празнични срещи с ученици от кърджалийските училища. Тази година те преминаха под надслова „Вяра и знание”.

В разговорите по тази тема участваха местни творци, като Вилдан Сефер, Емел Балъкчи, Лияна Фероли, Божидара Ангелова. Те бяха единодушни, че истинското единение се постига чрез изкуството и красотата – най-универсалните езици на приятелството. Защото животът в изкуството е живот в най-истинската реалност – в духа на Бога.


◊ ОЩЕ

Кърджалийските творци прочетоха свои творби, илюстриращи тематичните сбирки. Прозвучаха и текстове на нашата детска писателка Петя Караколева, някои от тях още непубликувани, като „Сътворението”. Детската писателка Божидара Ангелова, авторка на увлекателните приказки „Огледалцето на Бога”, посвири на китара и изпълни на децата свои авторски песни. В празничното четене взеха участие и малките поети от Литературния клуб към СОУ „Йордан Йовков” с ръководител Елена Стефанова. Най-добрите от тях – Нели Сапунджиева, Румяна Руменова, Сибила Керелезова и Беляна Атанасова бяха наградени с книжки и бележници.     
    
Богословите Иванка Шошева и отец Ангел говориха за изключителната роля на истинското познание за вярата в Живия живот във възпитанието на подрастващите. За онова познание, което освобождава човека от оковите на суеверията и предразсъдъците и така го води към Единната Истина – Божествената. Но не чрез натиск, забрани, предубеждения и доктрини, а чрез събуждане на безгранично любопитство и въображение. Чрез отвореност на детското съзнание към всичкото добро на света, независимо от това каква верска или етническа окраска има то. Защото важна е не опаковката, черупката, а вътрешното съдържание, ядката, същността, която е единна за всички религии. А това знание води човека към най-достойното и смислено живеене – към постигане на Вечността чрез любовта към Бога в ближния.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
11.12.2008 г. 14:39
Етикети:
Посетено:
1015
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7020-dva-praznika-v-kardzhali