След-и

Народната библиотека празнува 130 години от основаването си

Тържествено честване на юбилея

Народната библиотека празнува 130 години от основаването си


◊ СЪБИТИЕТО

 На 10 декември 2008 година Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отбеляза своята 130-годишнина

Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” е създадена на 10 декември 1878 г. като Софийска публична библиотека. Със Закона за депозирането на печатни произведения в народните библиотеки, приет от Народното събрание на 22 февруари 1897 г., се превръща в Национална библиотека на България.
До 1963 г. тя е носела името Народна библиотека "Васил Коларов", след което е преименувана на „Кирил и Методий", а подир промените - "Св. св. Кирил и Методий". Юбилеят на най-старата и най-голяма наша културна институция бе отбелязан с тържество.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ЧЕСТВАНЕТО

В тържеството по случай юбилея взеха участие Георги Пирински, председател на Народното събрание на Р България, Надежда Захариева, зам.-министър на културата, проф. д-р Иван Илчев, ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", проф. д-р Стоян Денев, директор на Висшето специализирано училище по библиотекознание и информационни технологии, и други, които поздравиха библиотекарите на храма на книгата с годишнината му и им поднесоха подаръци и цветя.

Бяха прочетени поздравителни адреси от Георги Първанов, президент на Р България, Даниел Вълчев, министър на образованието и науката, от библиотеките на БАН, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Регионалната библиотека "Пенчо Славейков", Варна, както и от други държавни институции, висши учебни заведения и библиотеки в София и страната.

В централното фоайе бе представена изложба в чест на проф. Марин Дринов - един от основателите на Библиотеката. Изложбата е посветена на писателя, учения и педагога във връзка със 170-годишнината от рождението му. Изложени са документи и ценни ръкописи, както и книги от личната му библиотека.
 
Същата вечер бе представена в електронен вариант и книгата "Националната библиотека и нейните директори" от д-р Ружа Симеонова, сътрудник в Ръкописно-документалния център с български исторически архив на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Автор: Димитър Боримечков
11.12.2008 г. 13:39
Посетено: 1038
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/7018-narodnata-biblioteka-praznuva-130-godini-ot-osnovavaneto-si