След-и

Културната мисия на кръга "Мисъл" – премиера в Народната библиотека

Трябва да променим България, да променим нейната култура

Културната мисия на кръга "Мисъл" – премиера в Народната библиотека


◊ СЪБИТИЕТО

На 27 ноември 2008 г. от 17 ч. в Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” се състоя премиера на книгата “Културната мисия на кръга “Мисъл” от доц. д-р Мирослава Кортенска, издание на издателство “Емас”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА И АВТОРКАТА

Мащабният труд бе представен от литературния критик Георги Цанков, който каза: “Когато чуем името Мирослава Кортенска, естествено е да си помислим за нещо, свързано с напрежение, със скандал, със сгъстяване на страстите и едно академично изследване на пръв поглед изглежда малко неочаквано. Проблемът обаче е друг – това е книга, която тя пише в продължение на 20 години и която е започнала тогава, когато тази тема беше тъкмо това, за което говорим – беше скандал. Беше време, когато не можеше да се предположи, че в нашето общество може да се говори спокойно за кръга “Мисъл”, за д-р Кръстев... Мирослава Кортенска търси европейското, търси значимото – продължи той – и затова е толкова спорна тя понякога – тъкмо защото много творци днес се страхуват от този неин поглед, изключително висок и съизмерващ с най-доброто, с най-значимото, с изключителното!”
   
“За пръв път доц. Кортенска проследява пътя, който изминават нашите големи творци, докато получат възможност да осъществят своите естетически принципи” – подчерта в словото си проф. Петър Петров. И пожела: “Добър път на книгата и дано и съвремието ни роди такава четворка!”
  
В поздравлението си зам.-министъра на културата г-жа Надежда Захариева благодари: “Аз, като читател, благодаря на Мира за този труд, за нейното усърдие, за това, че толкова години се е ровила в неща, за които ние, обикновените ценители на литературата, не бихме отделили толкова време, и ни поднася всичко това наготово... ”
 
Мирослава Кортенска благодари за съдействието и съпричастието на Народната библиотека – за осигурения достъп до архивите, на Министерство на културата – за издаването на книгата, на Министерство на образованието, на издателство “Емас”.
  
“Ако съм прекалено самостоятелна, прекалено активна и имам мнение за всичко, то е, защото имах големи учители. Тази книга е посветена на моя професор Любомир Тенев, на когото дължа изключително много. Посветена е на всички хора, от които съм се учила и които са заставали зад мен – г-н Йордан Василев, проф. Иван Джаджев, проф. Петър Петров, акад. Людмил Стайков. С тази книга бих искала да им благодаря и да им покажа, че аз не съм случайно в културата, че ще продължа да бъда дълго там. И ще продължа да вдигам скандали – от името на четворката на кръга “Мисъл” – едни изключителни фигури на българската култура, които много ми повлияха. Тези хора представляват марка, емблема, знак на България, на българския дух. Именно с това, че освен че са изключително талантливи и образовани личности на своето време, те са хора с мисия, хора с достойнство. Аз съм тяхна ученичка... Но искам да кажа също, - допълни доц. Кортенска - че тази страница в моя живот е завършена – повече няма да пиша. Смятам, че трябва да променим България, да променим нейната култура. С цялата тази енергия, която виждате в тези 400 страници и в самата мен – аз започвам да действам. Защото знам, че имам мисия и ще я свърша докрай.”
Автор: Мая Дългъчева
27.11.2008 г. 23:47
Посетено: 982
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6924-kulturnata-misiya-na-kraga-misal-premiera-v-narodnata-biblioteka