След-и

Евтим Евтимов отбеляза своята 75-годишнина със стихове и вино

Юбилейна вечер

◊ СЪБИТИЕТО

В Националния дворец на културата в София се състоя юбилейна вечер на поета Евтим Евтимов, посветена на 75- годишнината му. Тя бе организирана от Съюза на българските писатели, издателство "Захарий Стоянов" и Издателската къща "Персей".


◊ ЗА ЮБИЛЕЙНАТА ВЕЧЕР И ЗА АВТОРА

Слово за юбиляря и за неговото богато творчество изнесоха: Николай Петев, председател на Съюза на българските писатели, акад. проф. Григор Велев, председател на Българската академия на науките и изкуствата, и др. Пред многобройната публика бяха прочетени поздравителни адреси от Георги Първанов, президент на Р България, и от Георги Пирински, председател на на Народното събрание. Юбилярът получи поздравления и от други държавни институции, както и от много творчески колективи и от негови колеги и приятели.

Евтим Евтимов прочете свои стихотворения, а певецът и любимец на публиката Веселин Маринов изпълни няколко любими песни по текстове на популярния български поет.

В края на юбилейната вечер в чест на Евтим Евтимов имаше сладки приказки и чаша бяло и/или червено вино.

В "Речник по нова българска литература" (1994) пише: "Евтим Михалушев Евтимов е роден на 28 октомври 1933 г. в Петрич. Завършва Института за начални учители в родния си град през 1952 г. Учителства 10 години в родния си край. Програмен ръководител на радиото в Петрич и пограничния район (1955-1958, 1960-1962), секретар на градското читалище (1962-1965). Завеждащ отдел "Поезия" и директор на издателство "Народна младеж" (1966-1984), зам.-главен редактор на списание "Пламък" през 1966-1975; главен редактор на вестник "Литературен фронт" (1984-април 1988, когато е уволнен). Главен редактор на списание "Родолюбие" (1989-1991)".

Из същия източник: "Любовта е основен елемент в поетичната ценностна система на Евтим Евтимов. Тя е пространство, в което най-цялостно и най-искрено се разкрива обремененият от съмнения и противоречия лиричен Аз. На все по-осезаемата самотност и мъчителните прозрения поетът противопоставя неутолимата жажда за обич. Класическата ритмична структура, близостта до народнопесенната стилистика, успешните естрадни интерпретации определят популярността на любовната лирика на Евтимов".

Преди 75-годишния си юбилей Евтим Евтимов издаде книгата "За това ли беше всичко". Този негов роман на Издателска къща "Персей" се възприема като документална снимка за събитията от недалечното минало.
Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
09.11.2008 г. 09:41
Посетено:
1794
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6792-evtim-evtimov-otbelyaza-svoyata-75-godishnina-sas-stihove-i-vino