След-и

Поетичен празник "Доброслов"

Състезание по човечност

◊ СЪБИТИЕТО

За втора поредна година в с. Добрич, Димитровградско, се проведе поетичният празник „Доброслов”.

В деня на Св. Иван Рилски - 19 октомври, в манастирския комплекс „Света Богородица” се събраха повече от 50 изтъкнати творци от цялата страна, за да осъществят най-дългото литературно четене, което продължи от 11.30 ч. до късните следобедни часове. От кърджалийската група в четенето взеха участие 7 души. 
  

◊ ПРАЗНИКЪТ
 
Инициаторите на този поетичен празник - поетите от Димитровград Петко Каневски и Стоян Ралчев, секретарят на НЧ „Култура” Гроздан Грозев, художникът-хералдик от Стара Загора Христо Танев, който изработи неговия знак и кмета на с. Добрич Марин Маринов заявиха амбицията си да превърнат форума в част от националните културни чествания. 
    
Празникът на добрите думи започна с разглеждане на селото, на оригиналния храм в центъра му от 1880 г. - „Св.Иван Рилски”, после продължи с тържествен водосвет на хляба, виното и водата, отслужен от отец Наско. Като особено атрактивни моменти от литературното четене се откроиха изпълненията на православната журналистка от Русия Ольга Малцева, на поета-джазмен Митко Динев и на гайдаря Петър Шарков. А актьорът от Димитровград Константин Стайков направи рецитал по творби на поети, преминали в отвъдното. Специални поздрави към участниците поднесе председателят на Съюза на независимите писатели Марин Кадиев, който изрази сигурността си, че това е първата по рода си уникална проява на духа в страната ни, която в бъдеще ще се радва на още по-голяма популярност.
    
Жури в състав: Петър Ангелов (председател) и членове Любчо Иванов и Петър Хаджинаков, присъди следните награди:

Първа - на Георги Ангелов, втора – на Ангел Ников, трета – на Таньо Клисуров и едно отличие за млад поет на Боряна Станева. За стихотворение, посветено на с. Добрич бяха присъдени също три награди – на Петко Каневски (първа), на Иван Маринов (втора) и на Кръстьо Кръстев (трета). А поетът-джазмен Митко Динев, с всеобщо одобрение и с много аплодисменти, грабна наградата за поезия със социалнообществена значимост. Всички останали поети получиха грамоти, с които организаторите благодариха за тяхното участие. Специални благодарности и овации събраха също и спонсорите на празника.

Всички участници спомогнаха за събирането на енергията на добрите думи, които имат силата да я разпръскват и да променят живота към по-добро. Към следването на древния принцип „състезание по човечност”, по думите на Марин Кадиев.

Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
24.10.2008 г. 20:56
Етикети:
Посетено:
1123
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6692-poetichen-praznik-dobroslov