След-и

Русенската художествена галерия чества 75 години от основаването си

Уникални творби на художници участват в експозицията

Русенската художествена галерия чества 75 години от основаването си


◊ СЪБИТИЕТО

На 10 октомври 2008 г. Русенската художествена галерия отбеляза
75 години от основаването си.

Церемонията се състоя в залите на галерията на ул. “Борисова” № 39. За честването на годишнината и откриването на експозициите пристигнаха представители на Министерството на културата, Националната художествена галерия, Унгарския културен институт и Британския съвет. Юбилеят уважиха и представители на местната власт в Русе, спонсори и партньори на галерията.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА

С изложби, скулптурна инсталация и мултимедиен спектакъл Русенската художествена галерия отбеляза тържеството. За посетителите и гостите бе подготвена експозиция от знакови творби на Националната художествена галерия на тема „Четирима майстори на българска живопис”. Почитателите на изобразителното изкуство имаха възможност да разгледат уникалните произведения на Сирак Скитник, Бенчо Обрешков, Иван Ненов и Кирил Цонев.

Другата изложба, която също предизвика интерес, е „Неизвестни творби от фонда на Русенската художествена галерия. Маслените платна оживяват на специално боядисаната в червено стена в залата. Картините са от неизвестни художници и са интересни като стил на рисуване.

Дион Уинтер е авторка от Великобритания, която показа скулптурна инсталация в звук и светлина - „Същност”. Интересно решение за пърфоманс бе мултимедийният спектакъл „Без граници”. Музика в различни стилове и песни изпълниха Николай Иванов, Габриела Хаджикостова и Давид Ередитр Ищван - Унгария.


◊ ИСТОРИЯТА

Русенската художествена галерия е създадена на 30 април 1933 г. по идея на местни художници и видни културни дейци и общественици. Основна цел на инициаторите е била създаването на своеобразен духовен център, който с годините да бъде обогатен и доразвит. Отначало галерията се помещава в Дома на изкуствата и печата, а по-късно се премества в залите на Регионалната библиотека. С помощта на секретаря на тогавашната градска община известният художник Георги Каракашев извършва подбор на художествени произведения на изтъкнати български майстори на четката, с което поставя началото на постоянен фонд в галерията.

През 1947 г. РХГ е одържавена и преместена в уникалната архитектурна сграда на Доходното здание. От 1953 г. функционира като утвърден културен институт, а през 1979 г. е преместена в специално построената за целта сграда на ул. "Борисова" 39. Новият дом и пространство създават условия за експонирането на произведения както на традиционната живопис, графиката и скулптурата, така и на съвременното изкуство.

Ежемесечно в залите на РХГ се откриват изложби на български и чуждестранни автори. Галерията работи в тясно сътрудничество с авторитетни културни институции от Австрия, Италия, Китай, Румъния и др.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
12.10.2008 г. 23:07
Посетено:
1086
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6611-rusenskata-hudozhestvena-galeriya-chestva-75-godini-ot-osnovavaneto-si