След-и

Научна конференция "Трети Драгомановски четения"

Посветена на 75-годишнината от глада в Украйна

◊ СЪБИТИЕТО

В Посолството на Украйна в София се проведе научна конференция "Трети Драгомановски четения".

Почетни гости на форума бяха: Виктор Калник, Извънреден и Пълномощен посланик на Украйна в Р България, проф. А. Милтенова от Института за литература при БАН и Никола Караиванов, председател на Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи "Родолюбец", София.


◊ ОЩЕ ЗА ФОРУМА

Конференцията бе организирана от Посолството на Украйна в София, фондация "Мати - Украйна" и Украинското неделно училище в София.

Дипломатът Виктор Калник в своето приветствено слово изтъкна дълбоките исторически и културно-просветни българо-украински връзки и ролята на бележитите украинци Михайло Драгоманов, Михайло Паращук, Леся Украинка, Осип Бодянски и други, допринесли за развитието и укрепването на връзките между двата народа, както и творили за българската кауза.

В секционните заседания на Третите Драгомановски четения интересни доклади и съобщения направиха: Л. Минкова, Е. Хакова, А. Якимова, Л. Терзийска и др., които бяха посветени на
известни украински личности - професорите М. Драгоманов, М. Парашчук, О. Бодянски, както и на някои събития и годишнини в българо-украинските научни и културни взаимоотношения.

За глада през 1932 и 1933 година в Украйна и за неговите последствия говориха: Л. Живкова, В. Пейчев и Н. Караиванов.

Научната конференция "Трети Драгомановски четения" бе посветена на 75-годишнината от глада в Украйна.

Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
05.10.2008 г. 15:17
Посетено:
1017
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6553-nauchna-konferentsiya-treti-dragomanovski-cheteniya