След-и

Представяне на нови книги в Нощта на учените и музеите в Стара Загора

Благодатна духовна вълна облъхна града на липите

◊ СЪБИТИЕТО

Нощта на учените и на музеите в Стара Загора започна с представянето на седем нови книги. Те бяха предоставени на вниманието на старозагорчани в конферентната зала на хотел „Железник” съвсем в началото на нощта, но срещите със словото продължиха доста след полунощ.


◊ ПОВЕЧЕ

Водещият на словесния маратон, художникът-хералдик Христо Танев първо даде думата на димитровградския поет Петко Каневски, който представи третия брой на атласа за култура „Бумеранг”, списван по традиция от творците от Хасково, Димитровград и Кърджали, но този път с участието и на поети от Стара Загора, Смолян и Чирпан.

Втората представена книга беше „Благодатната вълна” на варненската поетеса Екатерина Пейчева, издадена от  Издателска къща „Новата цивилизация”. В нея авторката разказва за своите срещи с ценителите на изящната словесност, за новите ни нравствени ценности, налагащи се в синхрон с идващата нова цивилизация, която носи и ново българознание и поредното завръщане към Храма на истинското слово. Този изконен път на спасение бе потвърден и от останалите книги, които бяха показани пред читателската аудитория, а именно: „Аз съм или Завръщането на Озирис (Откровение на Хор)” на пловдивския изкуствовед и историк Благо Мерджов; „Промяната започна” на старозагорския свръхсензитив Йорданка Николова и „Седмата посока
” на очарователната Жанет Орфану, която живее и твори в Кипър. С появата си тя предизвика изключително чувство за споделена радост и приятелска топлота, затова и нейните книги се изчерпаха най-бързо. Със своята „Седма посока” тя ни направи един "подарък с любов”, както смята и нейната духовна приятелка и учителка – нашумялата напоследък Багрина Кларк, авторка на осем езотерични книги,  написала и отзив за книгата на Жанет.
  
Гвоздеят на срещата с писаното слово бяха книгите на Цветан Гайдарски
„Тракийският Орфизъм 1 / За напреднали” и на Д-р Стефан Гайд „Тракийското Писмо декодирано IV. Тракийската Библия Бесика разкрита”. Бяха представени и два СD-носители. Първият - с филма на Академия ОРФИКА „Тракийска Мистерийна Драма” – автентична възстановка на древни тракийски тържества, изпълнени с всепроникваща музикална светлина, завладяваща хореографска зрелищност, извиращи от тракийските орфиконика и орфиодика. И вторият - с историческата пресконференция за Библия Бесика, представена от д-р Гайд пред обществеността в БТА на 16 юли тази година.
Автор:
Лияна Фероли
Публикация:
30.09.2008 г. 15:17
Посетено:
1365
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6521-predstavyane-na-novi-knigi-v-noshtta-na-uchenite-i-muzeite-v-stara-zagora