След-и

Международна научно-практическа конференция за българите от Молдова и Украйна

Езикът и културата крепят българщината в Бесарабия

СЪБИТИЕТО

В Департамента за информация и усъвършенстване на учителите при Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе двудневната Международна научно-практическа конференция на тема "Българите от Молдова и Украйна - език, литература, история, култура и образование".

• Конференцията бе организирана от:
. Департамента за информация и усъвършенстване на учители,
. Всеукраинската организация "Конгрес на българите в Украйна",
. Общобългарския комитет и фондация "Васил Левски",
. Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи "Родолюбец", София

Международният форум отбеляза няколко годишнини: 150 г. на Болградската гимназия "Георги Стойков Раковски", 130 г. от освобождението на България от османско иго, 120 г. Софийски университет "Св. Климент Охридски" и 20 г. квалификационна дейност в ДИУУ с българи от чужбина.


◊ ОЩЕ ЗА ФОРУМА

В пленарните и секционните заседания в международната научно-практическа конференция участваха културни дейци, учители, творци на словото, учени от Молдова, Украйна и България.
 
При откриването на форума приветствие
към участниците от името на посолството на Украйна в София и на посолството на Р Молдова в българската столица произнесоха посланиците на страните Виктор Калиник и Вячеслав Мадан.

Поздравителни адреси от името на държавните институции и неправителствените организации прочетоха: д-р Елена Николова, гл. експерт в Държавната агенция за българите в чужбина; д-р Стоян Джавезов, главен секретар на Общобългарския комитет и председател на фондация "Васил Левски"; Дора Костова, зам.-президент на Всеукраинската организация "Конгрес на българите в Украйна" и главен редактор на вестник "Роден край" (Одеса).

В пленарното заседание бяха изнесени докладите от проф. дин Стефан Дойнов и от ст.н.с. I ст. д-р Елена Хаджиниколова, посветени на Болградската гимназия, на историята на българското просветно движение и на Васил Д. Стоянов, Българското книжовно дружество в Браила, Румъния, и дейността на Болградското централно българско училище (1873-1876 г.).
 
В заседанията на секциите "Език, литература, образование" и "История" бяха разгледани въпросите от всички области на културата, науката, образованието и изкуството на българите в Бесарабия (Молдова и Украйна) от преселването им и до наши дни.


Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
28.09.2008 г. 16:41
Посетено:
1164
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6510-mezhdunarodna-nauchno-prakticheska-konferentsiya-za-balgarite-ot-moldova-i-ukrayna