След-и

Изложба "Епохата на Фердинанд I" в Народната библиотека

По повод 100 години от обявяването на Независимостта на България

◊ СЪБИТИЕТО

На 18 септември 2008 година в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София бе открита изложбата "Епохата на Фердинанд I", посветена на 100-годишнината от обявяването на българската независимост.

Изложбата е организирана от Министерството на културата и Министерството на външните работи на Република България, на Държавната агенция "Архиви" и Народната библиотека.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Експозицията откри проф. Боряна Христова, директор на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". За значението на този исторически акт - Тържественото обявяване на Независимостта на България в Търново на 22 септември 1908 година, както и за ролята на Цар Фердинанд I и българските политици говориха: Явор Милушев, зам.-министър на културата, проф. Андрей Пантев, български историк, член-академик на Световната академия "Платон", Симеон Сакскобургготски, д-р Алекси Попов, директор на Природонаучния музей при БАН и др.

"Ученият Фердинанд", "Поемането на властта", "Изборът", "Признаването", "Суверенитетът", "Независимостта" са темите на подредените платна във фоайето на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", които разказват за историческата 1908 година, за обявяването на Независимостта на България в черквата "Свети 40 мъченици" в Търново от Цар Фердинанд I и ролята му в Третото Българско Царство. Някои документи и снимки са представени за първи път.
 
Всички присъстващи на изложбатa, разкриваща още една славна страница в българската история, получиха подарък - вестник "Българската независимост", издаден от Държавната агенция "Архиви" и Националния комитет "100 години от обявяването на Независимостта на България".

Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
19.09.2008 г. 15:39
Посетено:
1064
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6469-izlozhba-epohata-na-ferdinand-i-v-narodnata-biblioteka