След-и

Художничката Виолета Радкова събра спомени в изложба в Русе

Фотоси и документи разкриват света на авторката

Художничката Виолета Радкова събра спомени в изложба в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

От 17 септември до 4 октомври 2008 в малката изложбена зала на Борисова 6 в Русе е изложбата на Виолета Радкова.

Изложбата е част от програмата на фестивала „Бабел Европа” в града.
 

◊  ПОВЕЧЕ
 
На 17 септември художничката Виолета Радкова подреди ретроспективна експозиция с живописни платна, които е рисувала от най-ранните си години досега. Тържественото отбелязване на 60-годишнината й съвпадна и с православния празник Вяра, Надежда и Любов.

Експозицията, която е под наслов „60 подредени спомена…”, е оформена с няколко артистични къта. Ако искате да надникнете в тях, ще откриете снимки на най-близките хора около нея - актьорът Иван Самоковлиев, дъщеря й Ралица, внукът й, приятели.

Фотосите внасят привкус на сантимент към отлетелите, но красиво споделени мигове. Макар и пожълтели, вестници, писма и документи пък разкриват времето, което е отминало, но пък е съхранено в старата ракла и оставило следи. Със сигурност спомените, които е подредила Виолета Радкова, са я вдъхновявали и зареждали с творческа енергия.

Арт средата се допълва и от почетното място, което е отделила художничката на някогашната си приятелка, покойната вече русенска актриса Марияна Димитрова.

Маслените творби са част от философията на авторката. Сред виденията и сънищата се прокрадва и вечният стремеж на Виолета Радкова да търси по-добрата страна в живота. Автопортрети, портрети на актьора Иван Самоковлиев, на Петър Попов-Попито, това са част от спомените на художничката, които разкриват най-съкровеното в нейния свят.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
18.09.2008 г. 16:24
Посетено:
1522
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6460-hudozhnichkata-violeta-radkova-sabra-spomeni-v-izlozhba-v-ruse