След-и

Ретроспективна изложба на Никифор Цонев в Русе

Документален филм припомни любопитни факти за художника

Ретроспективна изложба на Никифор Цонев в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

От 10 септември до 8 октомври 2008 в Русенската художествена галерия се представя ретроспективната изложба на емблематичния за града творец Никифор Цонев.

Над 40 живописни платна показват на почитателите на изобразителното изкуство творчеството на художника от най-ранния му период - от 60-те до 80-те години на миналия век.


◊ ПОВЕЧЕ

С ретроспективна изложба на 10 септември бе отбелязана 80-годишнината от рождението на русенския художник Никифор Цонев. Освен това тя имаше и възпоменателен характер, защото талантливият живописец е починал преди пет години.

За откриването на интересната експозиция в Русе пристигна академик Светлин Русев, който в приветственото си слово подчерта, че е бил един от добрите приятели на твореца. Сред официалните лица бяха и зам.-кметът Володя Кенарев и кметът на Община Русе Божидар Йотов.

В експозицията са включени творби от различни творчески периоди – от 60-те до 80-те години. Сред платната се отличават автопортретите на Никифор Цонев, портрети на съпругата му, акварели и рисунки. По време на изложбата във фоайето на РХГ бе прожектиран документален филм за художника.

Част от платната са собственост на семейството на Никифор Цонев, а останалите се съхраняват във фонда на Русенската художествена галерия.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
12.09.2008 г. 22:35
Посетено:
2626
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6427-retrospektivna-izlozhba-na-nikifor-tsonev-v-ruse