След-и

Изложба, посветена на 130-годишнината от Руско-турската освободителна война

Картини, пресъздаващи военните действия и събитията отпреди 130 години

Изложба, посветена на 130-годишнината от Руско-турската освободителна война
Откриването на изложбата


◊ СЪБИТИЕТО

На 11 септември 2008 година в галерия "Академия" на Националната художествена академия в София се състоя откриване на изложба от картини на участниците в двуседмичния международен пленер, посветен на на Руско-турската война.

Пленерът се проведе в различни градове на България и бе организиран по инициатива на Светлана Солодовникова, председател на групата художници "Соло" от Русия, и на Евгения Димитрова, основател на групата художници "Соло" - България.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В експозицията са представени произведения на художници от САЩ, Израел, Русия и България. Изложбата бе официално открита от Надежда Захариева, зам.-министър на културата, която от свое име и от името на министъра на културата г-н Стефан Данаилов поздрави организаторите и всички съпричастни към пленера и изложбата с този великолепен празник.

Изказвания също направиха: проф. Бояджиева, зам.-ректор на Националната художествена академия, свещеникът отец Исидор от Руската православна църква, художниците Александър Плевако (внук на художника В. Верешчагин) от Русия, Красимир Тодоров, доц. Цветан Стоянов от България и др.
 
За добра организация, помощ и съдействие домакините (кметове и спонсори) на градовете Плевен, Стара Загора, Гурково, Червен бряг, Чирпан, Батак и др. получиха приз "Меценат", а художниците - дипломи.

Показан бе документален филм (част първа) за работата и срещите на участниците в пленера, както и документални снимки на руски войници и български опълченци в Освободителната война 1877-1878 година.

Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
12.09.2008 г. 15:12
Посетено:
967
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6424-izlozhba-posvetena-na-130-godishninata-ot-rusko-turskata-osvoboditelna-voyna