След-и

На открито и все по-високо

Осми Бардфест – Ловеч 2008

На открито и все по-високо


◊ СЪБИТИЕТО

На 5 и 6 септември 2008 г. Осмият Бардфест събра в Ловеч поети с китара от България, Румъния и Молдова. Фестивалът се проведе под егидата на Минчо Казанджиев – кмет на Ловеч, и бе организиран от Община Ловеч със съдействието на Министерството на културата.

Към поетите с китара, които редовно участват във фестивала, тази година се присъединиха Димитър и Мария Нинови от София и Джим Гитард – американски гражданин, който отскоро живее в България. Сред познатите и дългогодишни участници във фестивала бяха Сорин Мингият – професор по архитектура от Букурещ, и Дан Вана, организатор на румънския фестивал на бардовете в Калафат, както и техни румънски колеги. За втори път участва Наталия Барабанщикова от Молдова, придружена тази година от сина си Павел, който се представи отлично през първия фестивален ден със свои песни по стихове на Наталия. Тя участва в първия концерт със своя песен за Ловеч, приета възторжено от колегите и публиката.

Традиционно добре организиран и с чудесни условия за представяне, Осмият Бардфест отново даде възможност на бардовете да демонстрират трудното си изкуство и най-новите си творби. В изтощителния маратон се включиха повече от 50 изпълнители. Чухме и стари, превърнали се в „класика в жанра” песни, както и нови, дори още недобре разучени от самите им автори творби, което за пореден път доказва както тяхната творческа виталност и дълголетие, така и необходимостта от фестивали като ловешкия, където да „се броят пилците”.   


◊ НАГРАДИТЕ

Специалната награда на Община Ловеч - статуетка и картина, бе присъдена на Красимир Йорданов, а наградата на Министерството на културата отиде при Христо Граматиков.

Новоучредената награда на името на Владимир Левков – създател на първия бард фестивал в България и основен двигател на българското бард движение, бе предназначена за Маргарита Друмева, бард ветеран и също сред основоположниците на бардовското движение у нас. Тя й бе връчена лично от дъщерята на Владо – Лили Левкова. С трогателен, искрен и достоен жест Маргарита преотстъпи наградата си на представител на новите поколения бардове – на брилянтния автор и изпълнител Пламен Сивов, създател на сайта Поети с китара. Това бе и символично предаване на „щафетата” от страна на основателите на движението на следващите поколения, въпреки че разграничаване между ветераните и младите никой и никога не е правил, тъй като принципът на приемствеността е най-естественият и характерен елемент в този тип песенно творчество.


◊ НОВОТО

Нов момент в организирането на фестивала бе заключителният концерт „Песента на моята любов” на откритата сцена пред читалище „Наука”. Жури с председател Михаил Белчев от различни области на изкуството и културата – художник, журналист, писател, музикант и представител на община Ловеч - присъди наградата на Красимир Първанов сред много силна конкуренция от хубави песни, посветени на любовта. Може би този концерт най-ясно демонстрира какъв е многоликият и разнообразен творчески потенциал на българските бардове – рядкост е в днешната силно замърсена от чалга, блудкава естрада и нечленоразделно подпяване музикално-интонационна среда да прозвучат толкова мелодични песни с поетични текстове на чист български език…

Наградата на „Ротари клуб” бе за Светла Стоянова от Бургас. Дебютантите в Ловеч Димитър и Мария Нинови се поздравиха с наградата на Виенски салон „Белведере”. Наградите на сп. „Отечество” и в. „Моята вяра” бяха за Наталия Барабанщикова и отново за Светла Стоянова. Отличие получи и Геновева Цандева от Пловдив, която е  родом от Ловеч.

По време на фестивала бяха представени нови книги и CD на Димитър Христов и Тодор Андонов.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
08.09.2008 г. 10:38
Посетено:
633
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6412-na-otkrito-i-vse-po-visoko