След-и

Международна бард-среща "Пеещият бряг" - 2008

Български бардове гостуват на срещата

Международна бард-среща "Пеещият бряг" - 2008


◊ СЪБИТИЕТО

Осмата Международна бард-среща „Поющий берег” (Пеещият бряг) се проведе в хотелски комплекс „Яница” в с. Крапец, област Добрич.

В България се провежда за втори път – първият е бил през 2006 г. Преди това е имало две срещи на остров Кипър, две – в Турция, и по една във Венеция (Италия) и Испания. Тази среща събира популярни руски бардове, които пристигат от цял свят, а също така и от Русия. Идват и специално почитатели на бардовската песен от Русия.


◊ ПОВЕЧЕ

На 20 август 2008 г. във форума участваха Снежана и Милен Тотеви от Ловеч. Снежана е поканена, за да й връчат грамотата на победител за месец ноември в интернет-конкурса на Грушинския фестивал, тъй като по уважителни причини българската изпълнителка на авторски песни не е успяла да отиде в Самара, Русия.

С пристигането си бяхме обградени с искрен интерес и внимание от страна на домакините, които - мисля, че няма да бъде пресилено да кажа - бяха представители на цвета на руската интелигенция, споделя Снежана. Посрещна ни Олга Качанова от Алма-Ата (Казахстан), популярна тв и радиоводеща на предавания, посветени на бардовската песен, архитект по образование, а също така известна поетеса и авторка на приказки и разкази, но най-вече - една от обичаните в Русия бардове. Дама с невероятна духовност и естественост, присъща на хората с особено изтънчени сетива. Придружаваше я нейният съпруг, съмишленик и съавтор – композиторът Вадим Козлов, разказва Снежана.

Към тях се присъединяват Дмитрий Антонович Сухарев (Москва), известен поет, автор на стиховете на популярната песен от филма „Москва не вярва на сълзи” – „Александра”, по музика и в изпълнение на Татяна и Сергей Никитини; неговата съпруга Алла Викторовна; Марина Меламед (Израел) – поетеса, композитор, автор на пиеси, актриса, режисьор и много популярна като бард не само в Русия; Борис Бурда, един от най-популярните ерудити в Русия, неизменен участник в тв игрите „Что, где, когда”, сега тв водещ на кулинарни предавания и също така популярен бард...

На чаша хубаво българско вино китарата се завърта в кръг – всеки изпълнява по нещо от репертоара си, но особено запомнящо се е артистичното изпълнение на Дмитрий Антонович на песента „Александра” в акомпанимент на В. Козлов. Не ти се случва всеки ден да чуеш на живо изпълнението на толкова популярна песен от устата на самия автор на стиховете й. Песента на О. Качанова „Бутылочка французского вина” дни наред продължаваше да звучи в главата ми. Присъстващите слушаха песните на Окуджава в изпълнение на Милен Тотев и пееха с него. Оказа се, че всички те приживе са познавали великия руски бард, разказва Снежана.

Грамотата е донесена през хиляди километри и много държави от самата Татяна Синицына, детски хирург от Германия, известен бард и основен организатор на срещата „Пеещият бряг”. Връчи ми я на сцената пред всички Оля Качанова, представител на журито на Грушинския интернет-конкурс. Оля Качанова каза много хубави думи за мене и публиката ме прие сърдечно и спонтанно, реагираше бурно на онова, което говорех или изпълнявах, нищо, че повечето от песните ми бяха на български, споделя Снежана.


◊ ОЩЕ ОТ ПРАЗНИКА

Следват изпълнения на Милен Тотев. После идва ред на Вита Левинсон от Дортмунд, Германия, която с плътния си приятен глас и топъл тембър предава умни и добри послания на публиката. Вечерта завършва с разкошните във всяко едно отношение изпълнения на Михаил Цитриняк и Борис Кинер от Москва, представители на ненадминатата руска театрална школа. С появата си на сцената те изразили опасенията си, че докато били сред публиката, не на шега били обезпокоени да не би „нашите български колеги да изчерпят целия репертоар на Булат Окуджава” и за тях да не остане какво да пеят... За никого не е тайна огромният пиетет, с който се отнасят към творчеството на Окуджава в руските театрални среди. В тяхно изпълнение прозвуча и Окуджава на полски в превод на полска поетеса.

Вечерта приключва с подетия от всички присъстващи припев на песента „Соломинка” по стихове и музика на В. Бережков и в изпълнение на двамата московски актьори: „Дай ж’ты мне, Боже, соломинку, а я за нее удержусь!”

Доброто озвучаване - факт от изключителна важност за всеки изпълнител - е осъществено от Борис Серьогин, също популярен бард, живеещ в Германия.
Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
03.09.2008 г. 20:10
Посетено:
979
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6388-mezhdunarodna-bard-sreshta-peeshtiyat-bryag-2008