След-и

Димчови поетични вечери - 2008 година

50 години къща-музей "Димчо Дебелянов" в Копривщица

Димчови поетични вечери - 2008 година
Атанас Капралов пред Димчовата къща


◊ СЪБИТИЕТО


Тържествата тази година преминаха под знака на честванията на 50 години от откриването (5 октомври 1958 г.) на къща-музей “Димчо Дебелянов”.

Празниците започнаха на 15 август, Успение Богородично – празник на старата черква и на Копривщица, с копривщенската премиера на книгата “Обсебен”, с есета и стихове за Дебелянов на Георги Н. Киров – лауреат и пръв носител на Националната литературна награда “Димчо Дебелянов” за 2004 година. Авторът и водещата Пенка Кунчева представиха книгата. Поетът рецитира стихове от новата си книга и представи основни свои тези за Димчо, разработени в импресиите.

Многобройната публика, която бе изпълнила “тихия двор”, бе особено активна и съпричастна при обсъжданията. Дълга опашка се изви и за автографи. Бардът Бойко Георгиев изпълни песни по стихове на Димчо и Киров.


◊ ОЩЕ ОТ ПРАЗНИКА

На следващия ден, 16 август, бе открита организираната от Дирекция на музеите художествена изложба живопис на Антон Антонов в Палавеевите къщи.

А кулминацията на Димчовите поетични празници бе същата вечер с музикално-поетичния спектакъл “Димчо Дебелянов – европейският поет на България” по сценарий на Георги Киров и в изпълнение на артистите Георги Гайтаников и Деньо Чобанов. В преизпълнения с почитатели на Димчо музеен двор спектакълът бе открит със слово на директора на Дирекция на музеите – Копривщица, Искра Шипева. Дойчо Иванов – уредник на музея, говори за неговото създаване и откриване, както и за традицията на Димчовите поетични вечери и на литературните награди.


◊ НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА "ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ"

Литературният критик Ивайло Христов представи накратко номинираните за наградата поети: Атанас Капралов, Владо Любенов, Димитър Милов и Ивайло Диманов. Те се представиха пред публиката с по едно стихотворение.

В отсъствието на председателя на журито проф. Петър Велчев членът на журито Георги Киров обяви носителя на Националната литературна награда “Димчо Дебелянов” за 2008 година и прочете мотивацията за определянето за лауреат на Атанас Капралов.

Кметът на Община Копривщица Любомир Цеков подари на поета почетен плакет на града, грамота и парична премия. А директорът на музеите Искра Шипева му връчи почетна грамота и символа на наградата – малка, изящна статуетка, реплика на надгробния паметник на Димчо “Майката” от проф. Иван Лазаров.

Лауреатът благодари сърдечно и каза, че е изключително трогнат от високата чест. В последвалия рецитал се включиха и поетите Маргарита Петкова, Ели Видева, Славимир Генчев (с китарата) - както и Бойко Георгиев. Актьорът проф. Петър Петров подари на архивите на музеите документи от историята на кръжеца “Живо слово”.

На 17 август актьорите Петър Петров и Георги Гайтаников изнесоха в двора на музея своя музикално-литературен спектакъл “Ти Бога потърси в планинския здрач”.
Автор:
Дойчо Иванов, уредник на къща-музей „Димчо Дебелянов” - Копривщица
Публикация:
01.09.2008 г. 09:36
Посетено:
1146
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/6381-dimchovi-poetichni-vecheri-2008-godina